Στον “αέρα” η τρίτη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων – Έκλεισε το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ

“Ήτανε στραβό το κλήμα και το ‘φαγε κι ο γάιδαρος” για χιλιάδες παραγωγούς, που όχι μόνο δεν πληρώθηκαν ή πήραν «κουρεμένες» επιδοτήσεις τον...


“Ήτανε στραβό το κλήμα και το ‘φαγε κι ο γάιδαρος” για χιλιάδες παραγωγούς, που όχι μόνο δεν πληρώθηκαν ή πήραν «κουρεμένες» επιδοτήσεις τον Δεκέμβριο, αλλά επιπροσθέτως, μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, δε μπορούν να προχωρήσουν σε καμία διορθωτική πράξη, ούτε καν να ενημερωθούν για τους λόγους για τους οποίους δεν είδαν τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς τους. Και σαν να μην έφταναν αυτά, στο «αέρα» είναι και η τρίτη πληρωμή του Φεβρουαρίου.


Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, μετά την πληρωμή της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης πριν από τα Χριστούγεννα, χιλιάδες δικαιούχοι διαπίστωσαν είτε μηδενική είτε ελλιπή καταβολή. Και ενώ υπήρχε η δέσμευση, ότι το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠ θα παρέμενε ανοικτό μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί πού οφείλονται τα προβλήματα και να διορθωθούν, ώστε να καταβληθούν οι επιδοτήσεις στην επόμενη πληρωμή, στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, στην πραγματικότητα αυτό δεν άνοιξε ποτέ μετά την αλλαγή του έτους.

Χθες αργά το μεσημέρι έφτασε στα γραφεία της Ένωσης μια επιστολή του τεχνικού συμβούλου, δηλαδή της “Gaia Επιχειρείν”, προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία ενημέρωνε ότι έληξε στις 31 Δεκεμβρίου η πιστοποίηση της εταιρίας ως φορέα συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης, καθώς και των ΚΥΔ.


Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκαν χθες το βράδυ τα μέλη της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που συναντήθηκαν για τον απολογισμό της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης, μετά τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Χιλετζάκης, το 9% των περίπου 50.000 δικαιούχων επιδότησης του νομού Ηρακλείου δεν πληρώθηκε καθόλου κατά την πληρωμή του Δεκεμβρίου. Κάποιοι από αυτούς υπόκεινται σε έλεγχο, ενώ σε άλλους έχουν επιβληθεί πολυετείς κυρώσεις. Επιπλέον, το 15% του συνόλου των δικαιούχων διαπίστωσε περικοπές στην ενιαία ενίσχυση που κυμαίνονται από 10% έως 80%. Με το κλείσιμο, ωστόσο, του συστήματος οι παραγωγοί αυτοί δε μπορούν ούτε να διαπιστώσουν γιατί δεν πληρώθηκαν ούτε και να προχωρήσουν σε διορθώσεις, οι οποίες θα τους επέτρεπαν να πάρουν τα χρήματα της επιδότησης στην επόμενη πληρωμή.

«Οι παραγωγοί έρχονται στα γραφεία μας και τους λέμε ότι δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τους βοηθήσουμε» δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής Επιδοτήσεων της Ένωσης Ηρακλείου Δημήτρης Φιλιππάκης. «Ούτε εμείς, ούτε κανένα άλλο ΚΥΔ, έχουμε πρόσβαση στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο παραμένει κλειστό» πρόσθεσε.

Το πρόβλημα παραμένει άγνωστο πότε και με ποιον τρόπο θα επιλυθεί. «Είμαστε όμηροι, στη μέση, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να βοηθήσουμε τους παραγωγούς» ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, προσθέτοντας πως θα πρέπει Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνικός σύμβουλος να δώσουν λύση σε σύντομο χρόνο.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια