Αιτωλοακαρνανία: Αγριογούρουνα “κάνουν βόλτα” στην παραλία & στην παιδική χαρά & προκαλούν καταστροφές σε καλλιέργειες

Aγριογούρουνα επισκέπτονται πλέον όλο και συχνότερα τις κατοικημένες περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία. Δύο μάλιστα έκαναν βόλτα στην παραλία κα...


Aγριογούρουνα επισκέπτονται πλέον όλο και συχνότερα τις κατοικημένες περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία. Δύο μάλιστα έκαναν βόλτα στην παραλία και στην παιδική χαρά στην Κάτω Βασιλική.

Σύμφωνα με τους κατοίκους οι επισκέψεις από τα συμπαθή τετράποδα είναι τόσο συχνές που πλέον η συνύπαρξη με τους ανθρώπους τείνει να γίνει συνήθεια.Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο


Σύμφωνα με κυνηγούς οι αγριόχοιροι έχουν πληθύνει επειδή λόγω της καραντίνας απαγορεύτηκε το κυνήγι. Οι επιδρομές τους είναι συχνές και σε αγροτικές εκτάσεις στη Δυτική Ελλάδα με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά τη λήψη προληπτικών μέτρων καθώς υπάρχουν επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία της Περιφέρειας.

Στην επιστολή προς τον Υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, προτείνεται η επέκταση της κυνηγετικής περιόδου των αγριόχοιρων με τις ίδιες προϋποθέσεις που προβλέπονται στην ΥΑ 68735/1777 (ΦΕΚ 3515Β/2-8-2021) λόγω του ότι ο πληθυσμός αγριόχοιρων έχει καταστεί επικίνδυνος για τις περιουσίες των αγροτών, αλλά και των συστηματικών χοιροτρόφων.

Επίσης τονίζεται ότι η συστηματική χοιροτροφία, που είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην Ηλεία, κινδυνεύει από το νόσημα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, για το οποίο ήδη έχουν ληφθεί κάποια μέτρα αποπληθυσμού μέσω της αύξησης των ημερών και της κάρπωσης κατά το κυνήγι, καθώς οι αγριόχοιροι είναι φυσική δεξαμενή και μέσο διασποράς του ιού.

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια