Αποζημίωση για τις ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του «Διομήδη» & ενίσχυση για τις έκτακτες καλλιεργητικές εργασίες

Σε δύο μέτωπα κινούνται συνεταιριστές και αγροτικοί παράγοντες, αναφορικά με την αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν από το ...


Σε δύο μέτωπα κινούνται συνεταιριστές και αγροτικοί παράγοντες, αναφορικά με την αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν από το καταστροφικό πέρασμα του «Διομήδη». 

Αφενός προς τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που παραμένουν θαμμένες στο νερό και αφετέρου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εξευρεθούν κονδύλια για τη χορήγηση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων προς τους πλημμυροπαθείς δήμους, ώστε στη συνέχεια αυτοί να τα διαθέσουν για την κάλυψη των αναγκών που θα υπάρξουν ως προς την αποκατάσταση της γης και των χωραφιών.

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο συνεταιριστική Χρήστο Σιδερόπουλο:

 «θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών για τις εργασίες που θα γίνουν, προκειμένου τα πλημμυρισμένα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά και καλλιεργήσιμα. Δυστυχώς ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση, ούτε για τα έξοδα επαναφοράς που θα χρειαστεί να γίνουν σε σιτηρά και ψυχανθή, ούτε για τις εργασίες αποκατάστασης της γης και των χωραφιών, ώστε την άνοιξη να μπορέσουμε να σπείρουμε βαμβάκια, καλαμπόκια και άλλες εαρινές καλλιέργειες. Με αφορμή το αυξημένο κόστος παραγωγής και κυρίως την αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο, για να μπορέσουμε να δώσουμε ανάσες στο έδαφος και να υπάρξει ένα φυσιολογικό φύτρωμα των καλλιεργειών, το τρακτέρ με τον καλλιεργητή θα πρέπει να το οργώσει τουλάχιστον δύο με τρεις φορές. Αυτό συνεπάγεται κάποια επιπλέον έξοδα, τα οποία στην παρούσα φάση ο αγρότης δεν μπορεί να τα επωμισθεί».

Για να υπάρξουν αντικειμενικές αποζημιώσεις, ο Λαρισαίος συνεταιριστής προτείνει να ληφθούν υπ’ όψιν οι σημερινές αεροφωτογραφίες, οι οποίες αποδεικνύουν τις περιοχές που παραμένουν πλημμυρισμένες και να υπάρξει μία χρηματοδότηση προς τους Δήμους κι αυτοί στη συνέχεια να ενισχύσουν τους παραγωγούς.


Γ. Ρούστας

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια