Μεσσηνία: Διαφωνία Χρυσομάλλη - Μαντά για την απόσυρση της σταφίδας

Οι Μεσσήνιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς διαφωνούν δημοσίως για το θέμα της απόσυρσης της σταφίδας...


Οι Μεσσήνιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς διαφωνούν δημοσίως για το θέμα της απόσυρσης της σταφίδας – καθώς ο πρώτος υποστηρίζει ότι «το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησαν στην ικανοποίηση του αιτήματος των σταφιδοπαραγωγών για την παράταση των σχετικών προθεσμιών παράδοσης σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις» και ότι έχει «ξεκινήσει η απορρόφηση των αποθεμάτων της, όπως έχει συμφωνηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021», ενώ ο δεύτερος υποστηρίζει ότι είναι «στον αέρα η συμφωνία της 21ης Δεκεμβρίου», επειδή «παρά τη σχετική παράταση που δόθηκε για τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2022, οι τιμές του προϊόντος συνεχίζουν να κινούνται στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, σίγουρα κάτω από τη συμφωνηθείσα τιμή του 1,40 ευρώ το κιλό».


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ

Συγκεκριμένα, προχθές αργά το βράδυ το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσομάλλη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Στην παράταση των προθεσμιών παράδοσης ξηρής σταφίδας προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι σταφιδοπαραγωγοί στην συγκέντρωση των απαραίτητων τιμολογίων για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Όπως ενημέρωσε τηλεφωνικά το βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, με την υπ’αριθ. 3225/19.01.2022 απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρη Μελά παρατείνεται έως τις 17 Φεβρουαρίου η ημερομηνία παράδοσης ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα παρατείνεται έως τις 4 Μαρτίου η αντίστοιχη προθεσμία καταχώρησης των συνολικών ποσοτήτων αποξηραμένης κορινθιακής σταφίδας ανά γεωργό ή φορέα στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς και η μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό.

“Το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησαν στην ικανοποίηση του αιτήματος των σταφιδοπαραγωγών για την παράταση των σχετικών προθεσμιών παράδοσης σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, αίτημα που μετέφερα κι εγώ στον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, όπως και άλλοι συνάδελφοι. Η παράταση αυτή θα επιτρέψει στους παραγωγούς να συγκεντρώσουν ευκολότερα τα απαραίτητα τιμολόγια πώλησης για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης και παράλληλα να ωφεληθούν από υψηλότερες τιμές στην πώληση της κορινθιακής σταφίδας, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η απορρόφηση των αποθεμάτων της, όπως έχει συμφωνηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021, μεταξύ του υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του κλάδου. Θα συνεχίσουμε σε συνεννόηση με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό να προσπαθούμε για το καλύτερο για τους σταφιδοπαραγωγούς μας” δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης».


Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΝΤΑ

Χθες ο κ. Μαντάς κατέθεσε στη Βουλή την εξής ερώτηση:

«Όπως έγινε γνωστό στις 21 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους μέσω Δελτίου Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιήθηκε συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και της συντριπτικής πλειοψηφίας παραγωγών, συνεταιριστών και ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κορινθιακής σταφίδας, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων του προϊόντος σοδειάς 2020 με τιμή 1,40 ευρώ το κιλό. Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ανακούφιση από σχεδόν όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της κορινθιακής σταφίδας και πρωτίστως τους παραγωγούς, αφού με τη σταδιακή απόσυρση των αποθεμάτων η τιμή παραγωγού μπορεί σύντομα να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, αντί για τα πολύ χαμηλά που είχε βρεθεί τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις αφενός για τον περιορισμό της κρίσης σε μία μόνο σοδειά, αλλά και αφετέρου για την συνολική επαναφορά της ομαλότητας και της σταθερότητας της αγοράς, τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.


Παρά όμως την επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα και παρότι έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας από τις σχετικές ανακοινώσεις, η συμφωνία δεν έχει ακόμα τεθεί σε πλήρη ισχύ με μόνο κάποιες περιορισμένες εμπορικές πράξεις να έχουν λάβει χώρα, ούτε βέβαια έχει ανακοινωθεί η διαδικασία που το υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει προκειμένου να διασφαλίσει τη τήρηση της συμφωνίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αποτέλεσμα της νέας αυτής αργοπορίας είναι η τιμή παραγωγού να συνεχίζει να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και να έχει απολεσθεί σε μεγάλο βαθμό η αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε λόγω της επίτευξης της συμφωνίας, καθώς πολλοί παραγωγοί βλέπουν με απελπισία να χάνονται οριστικά οι καλές τιμές που επιτεύχθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Ταυτόχρονα οι πιο ευάλωτοι από αυτούς υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις να πουλήσουν το προϊόν τους όσο όσο και σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές προς εμπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα τιμολόγια πώλησης για να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται.

Έτσι, παρά τη σχετική παράταση που δόθηκε για τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2022, οι τιμές του προϊόντος συνεχίζουν να κινούνται στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, σίγουρα κάτω από τη συμφωνηθείσα τιμή του 1,40 ευρώ το κιλό και πολύ κάτω από τη τιμή του 1,70 ευρώ το κιλό που επιτεύχθηκε κατά τα προηγούμενα έτη, γεγονός που υποδηλώνει εν τέλει στην πράξη ότι η συμφωνία της 21ης Δεκεμβρίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στον αέρα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

• Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου και μέσω ποιας διαδικασίας πρόκειται να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Δεκεμβρίου 2021 για την κορινθιακή σταφίδα;

• Δεδομένου ότι η διαδικασία απορρόφησης των αποθεμάτων εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα αφού αφορά σε χιλιάδες τόνους του προϊόντος, με ποιον τρόπο σκοπεύει το υπουργείο να την επιταχύνει, ώστε η τρέχουσα κρίση να μη μεταφερθεί στις επόμενες σοδειές και εις βάρος των παραγωγών;

• Πώς σκοπεύει το υπουργείο να θωρακίσει τους παραγωγούς απέναντι στις πιέσεις που δέχονται λόγω ενδεχόμενης απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης, δεδομένου ότι η παράταση έως τις 17 Φεβρουαρίου είναι σχεδόν αδύνατο να είναι αρκετή;

• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την κορινθιακή σταφίδα που εξαγγέλθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2021 και πότε πρέπει να αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις εργασίες της;».Σχόλια