Πως η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε διατροφική και φέρνει τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα στην Ευρώπη

Του Γιάννη Κολλάτου Η Ελλάδα έμεινε χωρίς εναλλακτικό σχέδιο στη μέση ενός κρύου χειμώνα αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλη...


Του Γιάννη Κολλάτου

Η Ελλάδα έμεινε χωρίς εναλλακτικό σχέδιο στη μέση ενός κρύου χειμώνα αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλη την Ευρώπη κι ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα πως μία πιθανή ανάφλεξη Ρωσίας-Ουκρανίας, μπορεί να εκτοξεύσει τις ήδη διογκωμένες τιμές του Φυσικού αερίου στη στρατόσφαιρα. Τα υδροηλεκτρικά και η εκ νέου ενεργοποίηση λιγνιτικών μονάδων, είναι οι μόνες λύσεις για να μειωθεί η τιμή στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, η οποία τον Ιανουάριο είχε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ενέργειας στην Ευρώπη.

Εντωμεταξύ η ζημιά έχει ήδη επέλθει στην παραγωγική αλυσίδα. Αρχικά με εκείνους τους αγρότες που στράφηκαν σε ξερικές καλλιέργειες μετά το ηλεκτροσόκ των τιμών ρεύματος, του φθινοπώρου με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, εγκαταλείποντας δυναμικές (ποτιστικές) εαρινές καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα…

Και μία δεύτερη πλέον έχει να κάνει με την υπολίπανση των χωραφιών, αφού οι τιμές των λιπασμάτων που είναι παράγωγα του φυσικού αερίου, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Μία μείωση . Αυτή την περίοδο οι αγρότες συνήθως προβαίνουν σε αγορά λιπασμάτων για τις ανοιξιάτικες λιπάνσεις σε χειμερινά σιτηρά και δέντρα, αλλά τις έχουν πάει πίσω, λόγω των διογκωμένων τιμών των λιπασμάτων.
Το κόστος ανά δέντρο μάλιστα είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, καθώς για την ελιά για παράδειγμα φτάνει στα 5 ευρώ το δέντρο. Η μειωμένη λίπανση προφανώς θα φέρει και μειωμένες παραγωγές και στρεμματικές αποδόσεις, άρα και μειωμένη πρώτη ύλη για να επεξεργαστούν οι βιομηχανίες τροφίμων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με την κτηνοτροφία, όπου οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτοξευτεί. Καλαμπόκι έφτασε να πωλείται προς 35 και 40 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι δεν είχε ξεπεράσει τα 20 με 22 λεπτά, ενώ είχαμε και χρονιές στα 16 με 18 λεπτά. Η μηδική έφτασε στα 30 λεπτά το κιλό, όταν προ διετίας βρισκόταν κάτω από τα 10 λεπτά, ενώ και το κριθάρι από τα 16 λεπτά το κιλό εκτοξεύτηκε στα 30.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ζώα να υποσιτίζονται το φετινό χειμώνα , γεγονός που θα σημάνει σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος, άρα και κατ’ επέκταση στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και κυρίως στη φέτα που είναι το εθνικό μας προϊόν.

Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση, συμπαρασύρει ένα κύμα ακρίβειας στους καταναλωτές και στα τρόφιμα, ενώ είναι γνωστό ότι το χειμώνα υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις κατανάλωσης θερμίδων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συνεπώς η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη δημιουργεί συνθήκες φτώχειας και επισιτιστικής κρίση

Την ίδια ώρα έρχεται από τη νέα χρονιά η «πράσινη συμφωνία» της νέας ΚΑΠ να δημιουργήσει ακόμη πιο πιεστικές συνθήκες μείωσης της παραγωγής τροφίμων από τον αγροτικό τομέα, κάτω από την πίεση πολιτικών των «πράσινων» που κερδίζουν πολιτική επιρροή στο ευρωκοινοβούλιο σταθερά τα τελευταία χρόνια. Με την επέκταση των βιολογικών καλλιεργειών στο 25 με 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τη μείωση των δραστικών ουσιών, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων θα μειωθεί κατά 20 με 30%.αυτό θα εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τομεάρχης Γεωργίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, όλα γίνονται κάτω από τις πιέσεις που ασκούν τα λόμπι της βιοτεχνολογίας, ώστε να έρθουν ως πανάκεια για τη λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα τα γενετικά τροποποιημένα ή όπως αλλιώς τα ξέρουμε τα μεταλλαγμένα.

Μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι τα λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων, φυτοφαρμάκων και βιοτεχνολογίας χρησιμοποιώντας τις πολιτικές θέσεις των «πράσινων» στην Ευρώπη που και στην ενέργεια (μόνο ΑΠΕ άρα εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο) και στην παραγωγή τροφίμων και πιέζουν προς μία άλλη κατεύθυνση, όπου το ζητούμενο θα είναι η θερμιδική επάρκεια, εξ ου και η ιστορία με το «nutria score» αλλά κυρίως επιδιώκουν να αλώσουν το τελευταίο «οχυρό» στην υφήλιο κατά της επικράτησης των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Με το ψευτοδίλημμα φυτοφάρμακα ή μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα…


Σχόλια