Δυτική Ελλάδα: Ο πάγος «έκαψε» εσπεριδοειδή & κηπευτικά

Ο πάγος «έκαψε» εσπεριδοειδή και κηπευτικά. Η εισβολή του ψυχρού κύματος που πλήττει την Ηλεία εδώ και τέσσερις μέρες με κύριο χαρακτηριστικ...


Ο πάγος «έκαψε» εσπεριδοειδή και κηπευτικά. Η εισβολή του ψυχρού κύματος που πλήττει την Ηλεία εδώ και τέσσερις μέρες με κύριο χαρακτηριστικό τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στα εσπεριδοειδή και κυρίως την όψιμη παραγωγή καθώς επίσης και στα κηπευτικά.
Γράφουν οι: Παναγιώτης Παυλόπουλος και Χρήστος Κανελλόπουλος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε σε περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων και στον Ηλειακό κάμπο όπου οι παραγωγοί μιλούν για ολική καταστροφή, αφού οι θερμοκρασίες έπεσαν και κάτω από το -4.

Αυτή την εποχή καλλιεργούνται πολλές όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών όπως είναι τα πορτοκάλια Ναβελίνες, Μέρλιν, Βαλέντσια και μανταρίνια Νόβα, Ορτανίκ όπου ο πάγος τα «έκαψε»… στην κυριολεξία. Ενημερώθηκε ήδη ο ΕΛΓΑ και κλιμάκια κατέβηκαν για μία πρώτη καταγραφή της ζημιάς αν και μετά από μερικές μέρες, όπως λένε οι αγρότες θα φανεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.


Όσον αφορά τις αναγγελίες στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες να γίνουν από τους αγρότες έτσι ώστε να υπάρχει μία πλήρη εικόνα από Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων για τον αριθμό των στρεμμάτων της καλλιέργειας που έχει πάθει ζημιές.


Σχόλια