Περίπου το ένα τρίτο των κρατών μελών έχουν χάσει την προθεσμία. Το ένα τρίτο των 27 χωρών της ΕΕ έχασε την επίσημη προθεσμία για την υποβολ...
Περίπου το ένα τρίτο των κρατών μελών έχουν χάσει την προθεσμία. Το ένα τρίτο των 27 χωρών της ΕΕ έχασε την επίσημη προθεσμία για την υποβολή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Βελγίου, όπως επιβεβαίωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην EURACTIV.
Αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία τον Νοέμβριο, τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να υποβάλουν τα εθνικά στρατηγικά τους σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.
Μέσω αυτών των σχεδίων, οι χώρες της ΕΕ περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα επιτύχουν τους εννέα στόχους της μεταρρυθμισμένης ΚΑΠ σε επίπεδο ΕΕ, ανταποκρινόμενες παράλληλα στις ανάγκες των γεωργών και των αγροτικών κοινοτήτων.
Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των κρατών μελών έχουν χάσει αυτή την προθεσμία – όπως ενημέρωσε πηγή της Επιτροπής στη EURACTIV.
Στις εννέα χώρες συμπεριλαμβάνονται το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι συνεχάρη τα κράτη μέλη που κατάφεραν να τηρήσουν την προθεσμία.
«Ευχαριστώ τους υπουργούς γεωργίας και τις κυβερνήσεις 18 κρατών μελών για την υποβολή των εθνικών στρατηγικών τους σχεδίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική εντός της προθεσμίας», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα (3 Ιανουαρίου).
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναμένει να λάβει τα σχέδια των άλλων χωρών το συντομότερο δυνατό.
Ο δρόμος για την υποβολή των σχεδίων ήταν δύσκολος και τον Οκτώβριο, το ένα τρίτο των κρατών εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να τηρήσουν την προθεσμία.
Οι ανησυχίες επισημάνθηκαν και πάλι μετά την επιλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναβάλει μια σημαντική ψηφοφορία σχετικά με τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ για τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί χρόνος για τον απαραίτητο έλεγχο.
Η ψηφοφορία θα ενέκρινε βασικές πράξεις, οι οποίες θα παρείχαν στα κράτη μέλη ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για την προετοιμασία των στρατηγικών τους σχεδίων.
Η αναβληθείσα ψηφοφορία μετατέθηκε στη συνέχεια για τις 10 Ιανουαρίου – αρκετά μετά την προθεσμία για το τέλος του έτους – με την έγκρισή της να αναμένεται μια εβδομάδα αργότερα.
Το Βέλγιο και η Γερμανία μεταξύ των…αποτυχημένων
Οι καθυστερήσεις αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δύσκολες για κράτη μέλη όπως το Βέλγιο (το μόνο κράτος μέλος που έπρεπε να υποβάλει δύο στρατηγικά σχέδια, ένα για κάθε μία από τις δύο περιφέρειές του, τη Φλάνδρα και τη Βαλλονία), προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στα σχέδια για τους γεωργικούς τομείς.
Εν τω μεταξύ, η διαδικασία εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου της Γερμανίας περιπλέχθηκε από την αλλαγή κυβέρνησης στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ερωτηθείς από τη EURACTIV Γερμανίας σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης, ο Τζεμ Οζντεμίρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας, δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με τις τρέχουσες αναθεωρήσεις από τον νέο υπουργό.
Δήλωσε, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι οι μεταρρυθμιστικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν «αργότερα από το αναμενόμενο» οδήγησε σε «σημαντικές καθυστερήσεις στην εθνική διαδικασία εφαρμογής». Πρόσθεσε ότι τα διάφορα ομόσπονδα κρατίδια δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να προσαρμόσουν τα σχέδιά τους σε δύο ομοσπονδιακές οδηγίες που ψηφίστηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το υπουργείο και οι περιφέρειες «εργάζονται υπό μεγάλη πίεση» για να υποβάλουν σύντομα το σχέδιο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια σχεδιασμού για τους αγρότες.
Οι εθνικοί νόμοι και οι οδηγίες που καθορίζουν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη χώρα είχαν προετοιμαστεί και ψηφιστεί από την πρώην συντηρητική υπουργό Γιούλια Κλόκνερ.
Όμως, ενώ η νέα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να «επανεξετάσει» μέρη του στρατηγικού σχεδίου, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι το χρονοδιάγραμμα ήταν «πολύ στενό» για να γίνουν σημαντικές αλλαγές.
Επιπτώσεις
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς της ΕΕ έχουν ήδη προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι καθυστερήσεις στους γεωργούς, τονίζοντας ότι χρειάζονται έγκριση το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι για να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους για το 2023.
«Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για την νέα ΚΑΠ είναι σημαντικές για τους αγρότες και πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2022» – όπως δήλωσε στη EURACTIV η Κριστιάν Λαμπέρ, πρόεδρος της ένωσης αγροτών της ΕΕ COPA, σε αποκλειστική συνέντευξη τον Δεκέμβριο.
Μιλώντας σε εκδήλωση τον Νοέμβριο, ο Τάσος Χανιώτης της ΓΔ Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή στοχεύει να δώσει ανατροφοδότηση στα κράτη μέλη εντός των επόμενων τριών μηνών, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί όλα πλήρως το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2022.
πηγή: Euractiv Greece
Σχόλια