Να δοθεί λύση για τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης Για τις καθιερωμένες κινητοποιήσεις της χρονιάς που γίνονται περίπου αυτή την περίοδο, ετοιμάζονται οι αγρότες - μέ...


Γράφει ο Γιάννης Σινάπης


Για τις καθιερωμένες κινητοποιήσεις της χρονιάς που γίνονται περίπου αυτή την περίοδο, ετοιμάζονται οι αγρότες - μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού.

“Ηρθε η ώρα να βγουν τα τρακτέρ στο δρόμο. Με συλλογικό αγώνα θα κερδίσουμε”, αναφέρουν οι δύο σύλλογοι σε ανακοίνωσή τους και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων καλούν “όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, αγροτικούς συλλόγους, επιτροπές αγώνα του νομού να συνταχθούν μαζί μας στον αγώνα”.

Περίπου κάθε χρόνο το ίδιο κάλεσμα κάνουν στους συναδέλφους τους, αλλά η ανταπόκριση δεν είναι ενθαρρυντική. Η ευθύνη αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα που έχει κομματική - ιδεολογική εξάρτηση και το συνεταιριστικό που είναι ανύπαρκτο και δεν διαδραματίζει το ρόλο που θα έπρεπε.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι σημαντικά, πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά. Και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους τους αγρότες, καθώς αφορούν πλέον την επιβίωσή τους, τη ζωή τους και των οικογενειών τους. Και κυρίως από την κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο, αν πραγματικά ο πρωτογενής τομέας είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Δεν ξέρω αν είναι εφικτό το αίτημα που ακούγεται λογικό, για “κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη”. Η συνήθης απάντηση είναι ότι τις τιμές τις ρυθμίζει η αγορά και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

Ομως, δεν είναι δυνατόν η αγορά να μην αφήνει να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Κάποια απ’ αυτά τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν. Ηρθε η ώρα να μείνουν στην άκρη ιδεολογικές αγκυλώσεις κι εμμονές και η συζήτηση να δώσει λύσεις, αν θέλουμε η πατρίδα μας να έχει αγρότες και πρωτογενή παραγωγή. Και οι αγρότες είναι όλων των χρωμάτων και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Σχόλια