Στα ίδια επίπεδα το πρόγραμμα στήριξης Μαστιχοπαραγωγών

Αποθαρρυντική για τους νησιώτες αγρότες χαρακτήρισε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης την απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και...


Αποθαρρυντική για τους νησιώτες αγρότες χαρακτήρισε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης την απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεωργίου Στύλιου στο ζήτημα που αφορά το συγχρηματοδοτούμενο «Πρόγραμμα Στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου Πελάγους».

Κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Μιχαηλίδη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων για θέματα που αφορούν τους μαστιχοπαραγωγούς και εν γένει τους αγρότες στα νησιά, ετέθη το θέμα της επιπλέον αύξησης του ποσού στήριξης των μαστιχοπαραγωγών.

Όπως επεσήμανε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, η σημαντική αύξηση της παραγωγής μαστίχας κατά τα τελευταία έτη έχει οδηγήσει τη μείωση της επιδότησης ανά κιλό μαστίχας. Ταυτόχρονα, ρώτησε αν το Υπουργείο προτίθεται να αυξήσει γενικά τον προϋπολογισμό του εν λόγω Προγράμματος, το οποίο παραμένει στάσιμο εδώ και αρκετά έτη.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Προγράμματος, ούτε ειδικότερα το ποσό στήριξης της μαστιχοκαλλιέργειας, αλλά θα παραμείνουν ως το 2027 στα σημερινά επίπεδα.


«Οι ανάγκες γενικότερης στήριξης των νησιωτών γεωργών και κτηνοτρόφων, αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις των πρώτων υλών λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττουν ιδιαίτερα τα νησιά, απαιτούν τη διάθεση μεγαλύτερων κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ούτως ή άλλως συμμετέχει με μικρό ποσό στο Πρόγραμμα. Δυστυχώς, η επιλογή αυτή του Υπουργείου επιβεβαιώνει την απουσία ειδικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα στα νησιά από την κυβέρνηση της ΝΔ», σχολιάζει ο βουλευτής Χίου.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος το Μέτρο Δάσωσης

Ο κ. Μιχαηλίδης έθεσε και το ζήτημα υλοποίησης του μέτρου της «δάσωσης» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το κατά πόσον θα διατηρηθεί η ρήτρα νησιωτικότητας που είχε εισάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και αφορά τη μείωση της ελάχιστης επιλέξιμης έκτασης για δάσωση από 5 στρέμματα σε 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά.


Ο Υφυπουργός κ. Στύλιος επιβεβαίωσε τη διατήρηση αυτής της ειδικής πρόβλεψης και ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 89 εκατ. ΕΥΡΩ.
Για την προκήρυξη όμως του μέτρου παρέπεμψε στο Υπουργείο Περιβάλλοντας, το οποίο έχει πάρει τη διαχείριση του μέτρου της δάσωσης.


ΠΗΓΗ:ertnews.gr

Σχόλια