To μισό εθνικό σχέδιο για την ΚΑΠ αναρτήθηκε από το ΥΠΑΑΤ στα αγγλικά!

Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που ανάρτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ανάγνωση από ...Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Το Εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που ανάρτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ανάγνωση από τους ενδιαφερόμενους (για διαβούλευση ούτε κουβέντα) περιέχει περίπου 1050 σελίδες, εκ των οποίων οι μισές είναι στα αγγλικά!

Το αποκάλυψε μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλών ΓΗ» ο γεωπόνος μελετητής Ντίνος Μπλιάτσος σημειώνοντας ως το υπουργείο ζητ΄’α συγγνώμη, ενημερώνοντας πως σύντομα θα υπάρξει μετάφραση στα ελληνικά από τις Βρυξέλλες!. Φυσικά αυτό δεν είναι παρά το κωμικό της υπόθεσης. Η ουσία είναι πως ενώ στη swat ανάλυση, υπήρχε η πρόνοια για 6 με 8 συνδεδεμένες ενισχύσεις, τελικά αυτές κατέληξαν να είναι 18, αφού επικράτησε η… διαβούλευση των επισκέψεων ομάδων πίεσης (πολιτικής εννοείται) στη λογική «δώσε κι εμένα μπάρμπα». Κάτι παρόμοιο βέβαια είχε συμβεί ξανά και με την προηγούμενη ΚΑΠ.

Έτσι καταλήξαμε να δίνονται – άγνωστο ποιος το ζήτησε και τι εξυπηρετεί- συνδεδεμένες 13 ευρώ το στρέμμα για τα αμύγδαλα σε μια καλλιέργεια με τζίρο πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ μπήκαν και το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι με μία φιλοσοφία να ενισχυθούν υποτίθεται οι ζωοτροφές που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Τα νεότερα δεδομένα βέβαια λένε πως από τις Βρυξέλλες υπάρχει διαφωνία με το πλήθος των προϊόντων για τα οποία προβλέψαμε να δίνονται συνδεδεμένες και μας επιστρέφουν πίσω την πρόταση ζητώντας πάλι να αρκεστούμε σε αυτό που είχε δείξει και η swat ανάλυση δηλαδή στα 6 με 8 προϊόντα για τα οποία θα δίνονται συνδεδεμένες.

Αξίζει τέλος να τονιστεί πως υπάρχει και ένα θέμα με την εκτατική βοοτροφία αφού προέκυψε επιδότηση για τα μοσχάρια που έρχονται από άλλες χώρες για πάχυνση να επιδοτούνται με 200 ευρώ το ζώο, ενώ για όσα γεννιούνται στη χώρα μόλις 40 ευρώ. Αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κτηνοτρόφους οι οποίοι υποστηρίζουν πως το υπουργείο κάνει τα χατίρια συγκεκριμένων παχυντών από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας,, αγνοώντας τις ντόπιες φυλές και τον αγώνα που δίνουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος σημειώνοντας ότι οι βοοτρόφοι παχυντές άδραξαν την ευκαιρία καθώς είναι οργανωμένοι και έχουν και οικονομική δύναμη και ισχυρίστηκαν στο υπουργείο πως μέχρι σήμερα δηλωνόταν 280.000 γέννες μοσχαριών ετησίως στη χώρα και καταλήγανε στο σφαγείο 50.000.

Όμως στις 280.000 γέννες αν από το υπουργείο ρωτούσαν ένα κτηνοτρόφο θα γνώριζαν ότι είναι και τα θηλυκά που κρατούνται για αναπαραγωγή και το γαλακτοφόρα που κρατούνται για την παραγωγή γάλακτος, είναι και τα βραχυκερατικά τα ντόπια που κρατούνται γιατί παίρνουν κι άλλες επιδοτήσεις, είναι και τα βουβάλια. Και έτσι στο υπουργείο τους έπεισαν οι παχυντές πως «επειδή εμείς πάμε τα ζώα στο σφαγείο άρα προσφέρουμε στην εθνική οικονομία με τους φόρους (ΦΠΑ κλπ) δικαιούμαστε την επιδότηση που μέχρι τώρα έπαιρναν οι κτηνοτρόφοι!». Τελικά πάντως φαίνεται ότι τη διάταξη αυτή την παίρνει πίσω το υπουργείο, μετά τις αντιδράσειςπηγή:thessaliatv.gr

Σχόλια