Σε προεκλογική τροχιά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος.Στις 12 Φεβρουαρίου εκλογές στην ΟΜΣΕ - Τι λέει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος Βασ. Ντούρας. Κάλπες α...
Σε προεκλογική τροχιά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος.Στις 12 Φεβρουαρίου εκλογές στην ΟΜΣΕ - Τι λέει στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος Βασ. Ντούρας.
Κάλπες αναμένεται να στηθούν το επόμενο διάστημα στους Μελισσοκομικούς Συλλόγους της χώρας, προκειμένου να αναδειχθούν τα νέα Δ.Σ., ενώ στις 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).
Από τους 75 Μελισσοκομικούς Συλλόγους που αριθμεί η χώρα, ενεργοί εμφανίζονται περίπου 50. Αν πραγματοποιηθούν εκλογές σε πάνω από 30, αυτό θα είναι επιτυχία, με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του κορονοϊού.
Η θητεία της νέας διοίκησης της ΟΜΣΕ που θα προκύψει θα είναι ξανά 3ετής, ενώ για το 11μελές Δ.Σ. υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Ακλόνητο φαβορί είναι ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος Βασίλης Ντούρας, ο οποίος συμμετέχει στη διοίκηση 14 χρόνια, τα 10 ως πρόεδρος.
Ο κ. Ντούρας, αναφερόμενος στα αυξημένα προβλήματα του κλάδου, δήλωσε σχετικά: Το 2022 είναι μία κρίσιμη χρόνια. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν.
Ήδη τρέχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα -μέσω ΕΣΠΑ- για τους μελισσοκόμους, τα οποία θα πρέπει να επιδιώξουμε να ανανεωθούν. Ακόμη στις 2 Μαΐου έχει οριστεί η κρίσιμη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εφόσον δεν βρεθεί λύση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ακύρωση του ηλεκτρονικού μητρώου και τη δημιουργία ενός νέου. Προσφύγαμε στο ΣτΕ γιατί παραβιάστηκαν ευρωπαϊκοί κανονισμοί και δημοκρατικά δικαιώματα. Είναι πρόκληση για μία παράβαση να τίθεται ανενεργή μία μελισσοκομική επιχείρηση.
Σε ποιον άλλον κλάδο προβλέπεται κάτι τέτοιο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ντούρας και συμπληρώνει:
«Σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος -αλλά και πίεση εκ μέρους μας- με το Υπουργείο για να διορθωθούν οι αδικίες που δημιουργήθηκαν το 2016 με τις δηλώσεις διαχείμανσης, με τις οποίες δηλώθηκαν μόλις 1,3 εκατομμύρια μελίσσια, ενώ η χώρα μας έχει πάνω από 2,2 εκατομμύρια. Από την εξέλιξη αυτή, ως κλάδος χάνουμε το σημαντικό ποσό των επτά εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».
Ο κ. Ντούρας αναφέρεται και σε όλα όσα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στη μελισσοκομία. Επιπλέον τους μελισσοκόμους τους απασχολεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, μετά την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, της ζάχαρης, τη στιγμή που η τιμή στο μέλι παραμένει σταθερή.
Τα τελευταία χρόνια ένα ακόμα ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο είναι το περίφημο Ελληνικό σήμα, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη από την Ελληνική Πολιτεία.
«Υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά δυστυχώς η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση ενός σημαντικού βήματος για την εξυγίανση του κλάδου» καταλήγει ο κ. Ντούρας.
Σχόλια