Γαλλία: Σε επίπεδο ρεκόρ οι πωλήσεις σαμπάνιας

Οι πωλήσεις σαμπάνιας έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο του 2019, καθώς η χαλάρωση των περιοριστ...


Οι πωλήσεις σαμπάνιας έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο του 2019, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας «εκτόξευσε» τις εξαγωγές, ειδικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν σήμερα, Δευτέρα, οι Γάλλοι παραγωγοί.

Ήδη από πέρυσι είχαν προαναγγείλει ότι ανέμεναν ρεκόρ πωλήσεων και σήμερα επιβεβαίωσαν ότι οι πωλήσεις το 2021 έφτασαν τα 5,03 δισεκατομμύρια ευρώ, 14% πάνω από το ρεκόρ προ πανδημίας.

Οι εξαγωγές έφτασαν τα 180 εκατομμύρια φιάλες των 0,75 λίτρων, αυξημένες κατά 37% σε σύγκριση με το 2020 και κατά 15% σε σύγκριση με το 2019. Την ίδια ώρα οι πωλήσεις στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με το 2020 ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 140 εκατομμυρίων φιαλών που πωλήθηκαν το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης UMC (Union des Maisons de Champagne).

Οι πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη για τους εξαγωγείς σαμπάνιας, αυξήθηκαν κατά 31% σε σύγκριση με το 2019, φθάνοντας σε ρεκόρ 34 εκατομμυρίων φιαλών. Η αμερικανική αγορά εμφανίζει σταθερά ανοδικές τάσεις κάθε χρονιά εδώ και μια δεκαετία, με εξαίρεση μία «βουτιά» το 2020 εξαιτίας της επιβολής lockdown.

Πάντα σε σύγκριση με το 2019, οι εξαγωγές στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 7% φτάνοντας τις 29 εκατομμύρια φιάλες, οι πωλήσεις στη Γερμανία σημείωσαν άλμα της τάξης του 28% (15 εκατ. φιάλες) και ακολούθησε η Αυστραλία με 12 εκατομμύρια φιάλες, με τις εξαγωγές να «εκτοξεύονται» κατά 53%.

Ο πρόεδρος της UMC Ζαν-Μαρί Μπαριγιέρ σημείωσε πως καθώς η κατανάλωση σαμπάνιας στο σπίτι ήταν πιο φθηνή από ό,τι σε ένα εστιατόριο και ήταν άμεσα διαθέσιμη διαδικτυακά, αυτό συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων.

Το ρεκόρ ζήτησης ενθουσίασε τους παραγωγούς, οι οποίοι το 2021 βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη χειρότερη παραγωγή των τελευταίων 40 ετών επειδή οι αμπελώνες επλήγησαν από παγετούς και επιθέσεις από μύκητες.

Η μειωμένη σοδειά δεν αναμένεται πάντως να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα σαμπάνιας, καθώς οι παραγωγοί μπορούν να εκμεταλλευτούν τα αποθέματά τους.

Η σαμπάνια είναι ένας εκλεκτός αφρώδης οίνος από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας απ’ όπου πήρε και το όνομα της.


ΠΗΓΗ:CNN.grΣχόλια