Παρέμβαση ΕΔΟΑΟ στη μάχη στην ευρωβουλή για το κρασί

Παρέμβαση ΕΔΟΑΟ για το ευρωπαϊκό πλάνο καταπολέμησης του καρκίνου και προτεινόμενες τροπολογίες, προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Επιστολή π...


Παρέμβαση ΕΔΟΑΟ για το ευρωπαϊκό πλάνο καταπολέμησης του καρκίνου και προτεινόμενες τροπολογίες, προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές ζητώντας την υπερψήφιση των τροπολογιών του Ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfman που αφορούν την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής BECA, απέστειλε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), επισημαίνοντας ότι η αναφορά που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στιγματίζουν ένα γεωργικό προϊόν, το κρασί, το οποίο σχετίζεται με την μεσογειακή διατροφή και αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της παράδοσής.

Στην επιστολή προς τους Ευρωβουλευτές ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Κώστας Ευσταθίου αναφέρει ότι στις 14 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει και να θέσει σε ψηφοφορία την έκθεση της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου BECA (Beating Cancer).

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021 εγκρίθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η αντικαρκινική έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Beating Cancer (BECA) η οποία βασίζεται σε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του 2018, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Έτσι, η επιτροπή BECA «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους, όπως του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού…» και «υπενθυμίζει τη μελέτη του ΠΟΥ που αναγνωρίζει «ότι όταν πρόκειται για πρόληψη του καρκίνου δεν υπάρχει επίπεδο ασφαλείας και τονίζει την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη όταν συζητούνται και εφαρμόζονται πολιτικές πρόληψης του καρκίνου».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο που μελετά η ευρωβουλή δεν είναι άμεσα δεσμευτικό, αλλά θα χρησιμεύσει ως οδηγός για μελλοντικούς νόμους που θα δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η έκθεση που εγκρίθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην επιτροπή BECA για το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Επιτροπής πάσχει από ουσιαστική έλλειψη ισορροπίας, ειδικά στην προσέγγισή της ως προς την κατανάλωση κρασιού. Κατά τη γνώμη μας, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έννοιες της χρήσης και της κατάχρησης, αποτυγχάνει να κάνει διάκριση μεταξύ μέτριας και επιβλαβούς κατανάλωσης», επισημαίνει η ΕΔΟΑΟ.


Η έκθεση διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου»: «Αυτός ο ισχυρισμός αντιπροσωπεύει μια γενίκευση των επιστημονικών στοιχείων που είναι διαθέσιμα. Τέτοιοι ισχυρισμοί όχι μόνο παραβλέπουν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά στιγματίζουν επίσης ένα γεωργικό προϊόν που σχετίζεται με την μεσογειακή διατροφή και αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της παράδοσής μας χωρίς να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι βαθύτερες αιτίες της επιβλαβούς κατανάλωσης», τονίζει η ΕΔΟΑΟ.

Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι η ΕΔΟΑΟ, η οποία έχει συσταθεί από τους δύο κυριότερους φορείς του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα, δηλαδή τον Κλαδικό Εθνικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), είναι μέλος της Οργάνωσης Wine Moderation και κατά συνέπεια προωθεί την καμπάνια της μετριοπαθούς κατανάλωσης.

Η ΕΔΟΑΟ προτρέπει τους Έλληνες ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν τις τροπολογίες του Ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfmann, οι οποίες τροποποιούν οριακά την αρχική έκθεση και εκεί που το αρχικό κείμενο δαιμονοποιεί όλη την κατανάλωση αλκοόλ, είτε μέτρια είτε υπερβολική, ο Herbert Dorfmann εστιάζει στην καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης.

Η διατύπωση «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους» θα μπορούσε να αναδιατυπωθεί σε «υπογραμμίζει ότι η επιβλαβής κατανάλωση είναι παράγοντας κινδύνου κ.λπ. Ομοίως, η υπενθύμιση της μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που «αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη» θα μπορούσε να αναδιατυπωθεί σε «η αποχή είναι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη». Πάνω απ’ όλα, το κείμενο δεν θα ζητά πλέον να επισημαίνονται οι φιάλες με «προειδοποιητικές δηλώσεις για την υγεία», αλλά με «πληροφορίες για μέτρια και υπεύθυνη κατανάλωση


Σχόλια