Του Γιάννη Κολλάτου Επίδειξη δύναμης από την πλευρά της κυβέρνησης στη Θεσσαλία. Το σχέδιο «νόμος και Τάξη» εφαρμόζει κατά γράμμα ο υπουργός...
Επίδειξη δύναμης από την πλευρά της κυβέρνησης στη Θεσσαλία. Το σχέδιο «νόμος και Τάξη» εφαρμόζει κατά γράμμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έχοντας αποστείλει 20 διμοιρίες των ΜΑΤ με φορητές μάλιστα κάμερες για να αποτρέψει να στήσουν μπλόκο οι αγρότες στη Νίκαια. Παιχνίδι εντυπώσεων και από τις δύο πλευρές.
Οι αγρότες το πιθανότερο είναι να βρίσκονται επί ώρες ή μέρες κάτω από τον κόμβο φωνάζοντας αραιά και που το γνωστό σύνθημα «στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, να σπάει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς» και η κυβέρνηση θα στέλνει μήνυμα πυγμής προς τους αστούς που είναι και αριθμητικά πολλαπλάσιοι ψηφοφόροι, μια και όλα δείχνουν πως βαδίζουμε προς εκλογές το Σεπτέμβρη…
Από την άλλη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να εξαγγέλλει κάποια μέτρα «ασπιρίνες» όπως μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα αρχικά 80% και μετά 50% , για τους επόμενους δύο μήνες, όταν είναι γνωστό ότι η κύρια κατανάλωση στις πομόνες είναι το καλοκαίρι.. Και κάποια μείωση στο ΦΠΑ των εφοδίων, μηδενικού οικονομικού αποτελέσματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων…
Και όμως αυτές τις μέρες στο θεσσαλικό κάμπο κρίνεται το μέλλον της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Αν δεν είμαστε χώρα των εντυπώσεων, αν το πολιτικό μας σύστημα δεν λειτουργούσε κυρίως με όρους επικοινωνίας , αλλά ουσίας, τα αγροτικά μπλόκα θα μπορούσαν , όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Ήδη στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες έπεσε η ιδέα από τον Ισπανό και τον Ιταλό υπουργό Γεωργίας για οικονομική ενίσχυση των αγροτών, λόγω της υπέρογκης αύξησης των λιπασμάτων και άλλων εφοδίων, προκειμένου να διατηρηθεί σε ανεκτά επίπεδα η πρωτογενής παραγωγή στην Ευρώπη, διαφορετικά η «γηραιά ήπειρος» θα αντιμετωπίσει προβλήματα επισιτιστικής κρίσης.
Βλέπετε οι ευρωπαίοι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους έλληνες αφού και αγροτικό πετρέλαιο φθηνό έχουν (στα 70 λεπτά το λίτρο αντί του 1,60) και αγροτικό ρεύμα στη μισή τιμή, χωρίς το καπέλο του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε σχέση με τους έλληνες συναδέλφους τους, άρα εστιάζουν σε λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό και φάρμακα…
Όταν τα τρακτέρ των Γάλλων αγροτών ξεκινούν κινητοποιήσεις φθάνουν στα Ηλύσια πεδία στο Παρίσι, όταν ξεκινούν στην Ισπανία καταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία την «πλάζα ντε Μαγιόρ» στη Μαδρίτη, ενώ τα τρακτέρ των Γερμανών φθάνουν στην πύλη του Βραδεδεμβούργου στο Βερολίνο, ενώ οι Βέλγοι αγρότες και κτηνοτρόφοι φθάνουν έξω από το ευρωκοινοβούλιο και το πολιορκούν.
Αυτές είναι όμως χώρες που έχουν παραγωγικό μοντέλο , που έχουν περιφερειακή ανάπτυξη, που δεν έχουν συγκεντρώσει το μισό πληθυσμό (άρα και τις ψήφους) στις πρωτεύουσές τους. Εδώ η χώρα λειτουργεί κυρίως για την Αθήνα, η Αθήνα αποφασίζει, η Αθήνα υλοποιεί και φυσικά με ένα τέτοιο στρεβλό μεταπρατικό μοντέλο οικονομίας και ένα πολιτικό σύστημα να το υπηρετεί σε όλο του το φάσμα εδώ και δεκαετίες, μην αναμένετε δραματικές αλλαγές και εκπλήξεις, όσο τα τρακτέρ θα φθίνουν χρόνο με το χρόνο σε αριθμό στα μπλόκα , όσο θα ερημώνει η ύπαιθρος, ώσπου να γίνουμε εκ νέου αποικία χρέους…
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από κινητοποιησεις Γερμανών αγροτών στο Βερολίνο το 2019
πηγή: thessaliatv.gr
Σχόλια