Γεωπονικές συμβουλές για αντιμετώπιση ασθενειών & άλλων εχθρών της ελιάς

Καλλιεργητικές φροντίδες. Γεωπονικές συμβουλές για αντιμετώπιση ασθενειών και άλλων εχθρών της ελιάς δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας...


Καλλιεργητικές φροντίδες. Γεωπονικές συμβουλές για αντιμετώπιση ασθενειών και άλλων εχθρών της ελιάς δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. 

Έτσι συνιστάται να γίνει ψεκασμός των ελαιόδεντρων με βορδιγάλειο πολτό, αμέσως μετά από τους παγετούς στους Νομούς Μαγνησίας Λάρισας Φθιώτιδας, καθώς και επανάληψη του ψεκασμού μετά από το κλάδευμα των δέντρων. Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των δέντρων. Αποφυγή κλαδεύματος με υγρό και βροχερό καιρό. 

Όταν η προσβολή εντοπίζεται στον κορμό ή σε μεγάλους βραχίονες, συνιστάται αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη της πληγής με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Οι εργασίες αυτές να γίνονται τους θερινούς μήνες και με ξηρό καιρό. 

Τα εργαλεία για το κλάδεμα να απολυμαίνονται με εμβάπτιση σε διάλυμα φορμόλης σε νερό (αναλογία 5%) ή σε άλλο κατάλληλο απολυμαντικό. Σε περίπτωση εγκατάστασης νέου ελαιώνα, πρέπει να φυτεύονται δενδρύλλια εντελώς υγιή προερχόμενα από ελεγχόμενα φυτώρια.

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια