Και στην Αττική πρόγραμμα περισυλλογής & διαχείρισης για τα νεκρά ζώα

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και στην Αττική για τα νεκρά ζώα Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής ότι ξεκινά από 21/2/2022 ένα τριετές πρόγραμμα περισυλλογ...


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και στην Αττική για τα νεκρά ζώα
Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής ότι ξεκινά από 21/2/2022 ένα τριετές πρόγραμμα περισυλλογής & διαχείρισης νεκρών ζώων με κλήση σε 24ωρη βάση στο 210-8960100. Η ανακούφιση από την ανακοίνωση δεν εξισορροπεί την αγανάκτηση από την απαράδεκτη καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος περισυλλογής & διαχείρισης νεκρών ζώων.

Σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδος, όπου πιθανόν σέβονται περισσότερο τους συμπολίτες και την αγροτική επιχειρηματικότητα υλοποιούνται προγράμματα διαχείρισης νεκρών ζώων εδώ και χρόνια. Στην Αττική η Περιφέρεια Αττικής άφηνε το πρόβλημα να διογκώνεται, ενώ εξανάγκαζε τους επιχειρηματίες κτηνοτρόφους να διαχειρίζονται τα νεκρά τους ζώα με κόστος μέχρι και 4€/κιλό νεκρού ζώου.

Ακόμα χειρότερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής μερικές φορές από υπερβάλλοντα ζήλο επέβαλλαν απερίγραπτα υψηλά εξοντωτικά (νόμιμα?) πρόστιμα στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους της Αττικής, για κάτι για το οποίο άλλη υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, ή ίσως ακόμα και η ίδια υπηρεσία, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έγκαιρα ...

Από την 21/2/2022 και με τριετή διάρκεια, ξεκίνησε το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων που ανευρίσκονται στα όρια της Περιφέρειας Αττικής, εφόσον η διαχείρισή τους δεν καλύπτεται από άλλα προγράμματα που εφαρμόζουν διάφοροι φορείς παραγωγικοί ή μη, όπως: Εθνικών Οδών, Αττικής Οδού & Δήμοι.

Περιλαμβάνει επιπλέον, διενέργεια δειγματοληψιών για τον έγκαιρο εντοπισμό νόσων όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Τμήματος Υγείας Ζώων της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, που παρακολουθεί ο αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Σ. Βοϊδονικόλας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής

Από 21/02/2022, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν σε 24ωρη βάση στο 210-8960.100 τον Φορέα Διαχείρισης προκειμένου να παραλάβει το νεκρό ζώο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται, σχεδιάστηκε με συγκεκριμένη στοχοθεσία:

1. Την ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων στις εκτροφές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την εξάλειψη εστιών μόλυνσης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της υγείας του ζωικού κεφαλαίου.

2. Την ουσιαστική, δωρεάν, εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, η διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων. Η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των νεκρών ζώων που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους.

3. Την απομάκρυνση από το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο χώρα των πτωμάτων νεκρών ζώων που αποτελούν εστίες μόλυνσης και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

4. Την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος & ιδιαίτερα του υδροφόρου ορίζοντα.

5. Την αποφασιστική συνδρομή στην υλοποίηση του προγράμματος Ελέγχου των Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών και τη βελτίωση του υγειονομικού προφίλ της χώρας, με άμεση ευεργετική επίδραση στις εξαγωγές των τροφίμων ζωικής προέλευσης καθώς και των ζώντων ζώων.

6. Την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνεται ότι οι εκτροφείς βοοειδών, αιγών, προβάτων και χοίρων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα το φορέα υλοποίησης του προγράμματος για την ύπαρξη νεκρών ζώων δίνοντας κατά την κλήση τις ακόλουθες πληροφορίες: α) το ονοματεπώνυμό τους, β) την έδρα της εκμετάλλευσης, γ) τον κωδικό της εκμετάλλευσης, δ) τον αριθμό ενωτίων νεκρών ζώων.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος (6932094231), Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δήλωσε:

«Με συγκρατημένη ικανοποίηση διαβάσαμε την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής ότι ξεκινά από 21/2/2022 ένα τριετές πρόγραμμα περισυλλογής & διαχείρισης νεκρών ζώων με κλήση σε 24ωρη βάση στο 210-8960100. Ευχόμαστε να ανανεωθεί έγκαιρα. Χαιρόμαστε που μια απαίτηση της Κυκλικής Οικονομίας γίνεται αποδεκτή και στην Περιφέρειά μας.

Η αγροτική επιχειρηματικότητα έχει εξ επαγγέλματος ενσωματωμένη την φροντίδα του ισορροπημένου περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού κλπ). Την παραγόμενη κοπριά την χρησιμοποιούσαμε για την λίπανση των χωραφιών, τμήμα της παραγωγής των οποίων χρησιμοποιούσαμε για την διατροφή των ζώων μας. Στην ποιμενική Αττική κτηνοτροφία τα αδύναμα ζώα γίνονταν βορά στα άγρια σαρκοβόρα, ενώ οι γύπες (καθαριστές της φύσης) αποκαθιστούσαν την ισορροπία, χωρίς προβλήματα.

Υπήρχαν αρκετά κοπάδια που έβοσκαν στην Πάρνηθα και στα άλλα βοσκοτόπια στην αειφόρα (βιώσιμη) τότε Αττική Ύπαιθρο. Η ανορθόδοξη «πολεοδομική οργάνωση» επέβαλε περίεργους περιορισμούς στην Αττική κτηνοτροφία και πλέον τα άγρια ζώα κατεβαίνουν να «φάνε» στους σκουπιδοτεκέδες των οικιών.

Η ανακούφιση από την ανακοίνωση δεν εξισορροπεί την αγανάκτηση από την απαράδεκτη καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος περισυλλογής & διαχείρισης νεκρών ζώων.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί από τα διπλανά ή ακόμα και από τα ίδια γραφεία της Περιφέρειας Αττικής εξοντωτικά πρόστιμα σε κτηνοτρόφους, ακριβώς διότι η ίδια η Περιφέρεια Αττικής ΔΕΝ είχε εφαρμόσει πρόγραμμα περισυλλογής & διαχείρισης νεκρών ζώων για πολλά χρόνια.

Υποβάλλουμε το αίτημα να ακυρωθούν οι πράξεις με τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα στα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής για αυτόν τον λόγο, μέχρι σήμερα, διότι η παράλειψης ήταν υπαιτιότητα της ίδιας της Περιφέρειας Αττικής (ίσως και του ίδιας της Διεύθυνσης της Περιφέρειας …)».

Η έλλειψη σεβασμού του πολίτη, με την φορολόγηση του οποίου πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για να τον εξυπηρετούν, έχει καταντήσει εξοργιστική, με συμπεριφορές που εξωθούν τον πολίτη να καταντά «κλητήρας» της μετακίνησης εγγράφων από γραφείου εις γραφείο, αν καταφέρεις να μπεις μέσα ….

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής αναγνωρίζει ότι η ραγδαία τσιμεντοποίηση και οικοπεδοποίηση των βοσκοτόπων της Αττικής και η απαγόρευση της συμβίωσης της πανίδας με την χλωρίδα στην Αττική έχει δημιουργήσει ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΕΣ θνησιγενείς καταστάσεις στο περιβάλλον. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει υβριδικό συνέδριο στις 18 Μαΐου 2022 (10.00-16.00) με θέμα: Νέο Αγροτικό Σύμφωνο 2040 για την Αττική Ύπαιθρο.

 Δημήτρης Μιχαηλίδης
ΑγροΝέα, AgroBus

Σχόλια