Μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα ζητεί ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς

Άμεση μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα, από την κατηγορία του 13% που βρίσκονται σήμερα στη χαμηλή του 6%, ζητεί ο βουλευ...


Άμεση μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα, από την κατηγορία του 13% που βρίσκονται σήμερα στη χαμηλή του 6%, ζητεί ο βουλευτής Γεωπόνος Τ.Ε. Περικλής Μαντάς.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς, το τελευταίο διάστημα «τα κόστη ενέργειας και παραγωγής έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί» προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε παραγωγούς, μεταποιητές, συνεταιριστικούς φορείς και εμπορικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. 

Παράλληλα τονίζει ότι οι ανατιμήσεις είναι οριζόντιες και επηρεάζουν πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα, ενώ επιβαρύνεται ολόκληρη η παραγωγική αλυσίδα, φθάνοντας μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. 

Επιπλέον ο βουλευτής Μεσσηνίας παραθέτει μία σειρά συγκριτικών στοιχείων αναφορικά με τις ανατιμήσεις που εντοπίζονται σε λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται τεράστιες αυξήσεις με διπλασιασμό του κόστους.


Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, η κατάσταση αυτή υπονομεύει τις παραγωγικές δυνατότητες των αγροτών, οι οποίοι με μεγάλη δυσκολία αντεπεξέρχονται στα αυξημένα κόστη, καθώς και υποσκάπτει τις προσπάθειές τους για ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κατά τον βουλευτή θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί το επιπλέον βάρος και οι οικονομικές υποχρεώσεις που πολλοί αγρότες κουβαλούν από την εποχή των μνημονίων, γεγονός που φέρνει πολλούς από αυτούς αντιμέτωπους με τα ενδεχόμενα εγκατάλειψης της γης ή ακόμα και της χρεοκοπίας.

Προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από το τρέχον κύμα ακρίβειας, ο κ. Μαντάς ζητά να υπάρξει άμεση αντίδραση από την πλευρά της πολιτείας, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο περιθώριο και αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. 

Παράλληλα ζητά να ενημερωθεί για άλλα μέτρα που εμπίπτουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στον πρωτογενή τομέα και ερωτά εάν η κυβέρνηση προγραμματίζει άλλες φοροαπαλλαγές ή φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες και τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά οι τιμές στα λιπάσματα και στα ζιζανιοκτόνα έχουν αυξηθεί έως και 127%.


Σχόλια