Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «ΟΠΕΚΕΠΕ & ΕΛΓΑ χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν & να λειτουργούν με διαφάνεια»

Βασικά Σημεία Ομιλίας κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για το αγροτικό τομέα Σχ...


Βασικά Σημεία Ομιλίας κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για το αγροτικό τομέα

Σχετικά με τη δυνατότητα των αγροτών και των ΤΟΕΒ να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ

Για εμάς, το Κίνημα Αλλαγής, αποτελεσματικές λύσεις είναι τα προληπτικά μέτρα στην ενεργειακή πολιτική. Προληπτικά μέτρα, είναι οι επενδύσεις στο δίκτυο. Να μπορούν οι αγρότες και οι ΤΟΕΒ να αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να στηριχθούν οι ενεργειακές κοινότητες για υλοποίηση μικρών αποκεντρωμένων συστημάτων ΑΠΕ. Να μπορούν και αυτοί να αξιοποιήσουν το net metering και όχι μόνο οι μεγαλοεπενδυτές. Θυμίζω ότι ο ν. 4414/2014 Νόμος ΠΑΣΟΚ- νόμος Μανιάτη, δίνει κατά προτεραιότητα δυνατότητα σύνδεσης στους ΤΟΕΒ. Κι όμως, αυτή την ευκαιρία μόνιμης μείωσης του κόστους και βελτίωσης των εισοδημάτων τους την χάνουν οι αγρότες.


Σχετικά με τα προβλήματα φορέων και υπηρεσιών άσκησης αγροτικής πολιτικής

Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται εκσυγχρονισμό για να ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή. Ζούμε όλο και πιο συχνά μεγάλες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Αλλά ο κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που φέρνει η κλιματική κρίση. 

Αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη των ζημιών. Ούτε όμως έχει θωρακιστεί στελεχειακά για τις αυξημένες ανάγκες των εργασιών του. Οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων. 

Η Αιτωλοακαρνανία, για παράδειγμα, βιώνει ολοένα και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα και κατ’ επέκταση ζημιές στην παραγωγή. Να σας θυμίσω την καταιγίδα Μπάλλος στις 18 Οκτωβρίου. 4 μήνες μετά, οι παραγωγοί ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρειάζεται να λειτουργεί με διαφάνεια και αντικειμενικότητα προς όφελος των πραγματικών αγροτών. Αντί όμως να στέκεται δίπλα στους αγρότες, τους ταλαιπωρεί και τους δημιουργεί συνεχόμενα προβλήματα. Πρόσφατα η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, ανέδειξε τη μεγάλη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των καλλιεργητών και κτηνοτρόφων. Χιλιάδες παραγωγοί σε ομηρία. 

Χιλιάδες παραγωγοί είδαν τις δηλωθείσες εκτάσεις να εμφανίζονται ως μη επιλέξιμες, παρότι ήταν κανονικά επιλέξιμες κατά την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Βρέθηκαν εκτός ενισχύσεων, χωρίς να γνωρίζουν το λόγο κι όλα αυτά, λόγω του αιφνιδιαστικού και λανθασμένου τρόπου διασταύρωσης του ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων. Και λίγο αργότερα, λόγω της αυθαίρετης απαίτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για ηλεκτρονικά και μόνο ενοικιαστήρια. Αιφνιδιασμοί που προκαλούν αναστάτωση, ανασφάλεια και αυξημένο κόστος σε χιλιάδες μικρούς παραγωγούς. Να αναφέρω και το πιο εξοργιστικό…

Για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης του 2021, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι θα γίνουν γεωχωρικοί διασταυρούμενοι έλεγχοι με βάση τις καταγραφές στο Κτηματολόγιο. Όμως δεν έγιναν!

 Γιατί; 

Για χάρη των καταπατητών μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων που ζητούσαν εθνικό απόθεμα 2021. Αποτέλεσμα, το εθνικό απόθεμα να κατανεμηθεί σε μεγάλες καταπατημένες εκτάσεις δημόσιων και ιδιωτικών βοσκοτόπων. Με τους καταπατητές να μην είναι καν κτηνοτρόφοι, να μην έχουν καν ζώα! Έτσι όμως η κυβέρνηση μετέφερε ενισχύσεις από τους παραγωγικούς κτηνοτρόφους σε άτομα που δεν έχουν καμία παραγωγική δραστηριότητα ούτε καν την ιδιότητα του ενεργού αγρότη!!!
 
Ενέργειες που οδήγησαν στη μείωση της βασικής ενίσχυσης όλων των αγροτών κατά 2,5% και θα οδηγήσουν και σε νέα μείωση των ενισχύσεων για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους από 18,9 ευρώ το στρέμμα σε 16,8 ευρώ με βάση το εθνικό στρατηγικό σχέδιο από το 2022. Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοργισμένοι με αυτήν την επιπλέον 10% κρυφή μείωση! 

Και το ερώτημα παραμένει, πως θα αξιοποιηθεί το Κτηματολόγιο για να ελεγχθούν οι καταπατήσεις μεγάλων δημόσιων εκτάσεων και ιδιωτικών βοσκοτόπων;

πηγη: kinimaallagis.gr

Σχόλια