Η τριπλή καταιγίδα: ακρίβεια, κόστος δανεισμού, κορωνοϊός

Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και τον Ιανουάριο του 2022 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδας, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο 6,2% (υψηλό 25ετία...


Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και τον Ιανουάριο του 2022 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδας, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο 6,2% (υψηλό 25ετίας) έναντι 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021.

Η kathimerini.gr συνδέει σήμερα τη διπλή κρίση που βιώνει η χώρα με τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που επίσης “σκαρφαλώνουν” σε μια καμπύλη με εκθετικούς ρυθμούς -βλέπε παρακάτω.

Η στήλη Θεωρείο επισημαίνει: ” ο υπουργός Υγείας πρότεινε πως η κυβέρνηση πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για την περίπτωση που θα έχουμε είτε ένα νέο κύμα είτε μία νέα μετάλλαξη. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο κορωνοϊός ήδη από τον Μάρτιο, που θα αρθούν και όλα τα μέτρα, δεν θα μας απασχολεί. Όχι ότι τώρα απασχολεί και πολύ, καθώς οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία της ακρίβειας, που τους πλήττει όλους ανεξαιρέτως”.

Για το θέμα της ακρίβειας η ηλεκτρονική σελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ τεκμηριώνει σε άρθρο της την άνοδο του πληθωρισμού με την “αφόρητη πίεση” που ασκεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι οι επισημάνσεις για

– τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, κατά 15,4% στο ελαιόλαδο και, ακόμη μεγαλύτερη, κατά 17,3% στα σπορέλαια,

– την άνοδο του κόστους δανεισμού, η οποία δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια στην κυβέρνηση για παροχές αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Αναλυτικά το άρθρο έχει ως εξής:

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 βρέθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο 6,2% (υψηλό 25ετίας) τον Ιανουάριο του 2022 έναντι 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021. Άλμα 154% στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ αυξημένο κατά 22% αποδείχθηκε το κόστος για στέγαση. Ανατιμήσεις της τάξης του 5% στα τρόφιμα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):
Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε αύξηση 6,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη τον Ιανουάριο του 2021.
Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή για το 12μηνο Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, εμφάνισε αύξηση 1,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου 2020 – 2021.
Ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή, ωστόσο, παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.


Ας σημειωθεί ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, κατά τα πρότυπα της Eurostat, έκλεισε στο +5,5% τον Ιανουάριο του 2022 από +4,4% τον Δεκέμβριο του 2021.
Άλμα 154% στο φυσικό αέριο

Όπως επιβεβαιώνεται από τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο «κουπί» τράβηξε ο κλάδος της ενέργειας, με την τιμή του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται κατά 154% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 14,2% σε μηνιαίο επίπεδο. Παράλληλα, η τιμή του ηλεκτρισμού αναρριχήθηκε κατά 56,7% και κατά 8,8%, αντίστοιχα.

Ίδια η κατάσταση και στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 36% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και κατά 5,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Παράλληλα, η τιμή των καυσίμων εκτοξεύθηκε κατά 21,6% και κατά 2,3%, αντίστοιχα.
Ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Μεγάλες ανατιμήσεις (σε ετήσια βάση) παρατηρήθηκαν και στα τρόφιμα.

 Ενδεικτικά:
 • Αρνί και κατσίκι: 17,6%
 • Άλλα βρώσιμα έλαια 17,3%
 • Ελαιόλαδο 15,4%
 • Λαχανικά νωπά 14,4%
 • Πατάτες 12,3%
 • Φρούτα νωπά 8,4%
 • Παρασκευάσματα με βάση το κρέας 7,4%
 • Ζυμαρικά 7,1%
 • Αλεύρι κι άλλα δημητριακά 6,6%
 • Τυριά 6,3%
 • Γιαούρτι 6,1%

Την ίδια ώρα, οι τιμές σε ένδυση και υπόδηση αυξήθηκαν κατά 7%, οι τιμές σε ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία εμφάνισαν άνοδο κατά 13,5% και οι τιμές σε αυτοκίνητα μεταχειρισμένα και μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο ενισχύθηκαν κατά 11%.
Ο γρίφος της κυβέρνησης

Πρωταγωνιστές του πληθωρισμού, όπως αποδείχθηκε κι από τα παραπάνω, είναι οι τιμές στην ενέργεια. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, συγκεκριμένα, βρίσκεται κοντά στα 218 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το φυσικό αέριο κινείται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Εάν κοιτάξει κανείς και τις τιμές στις αντλίες σήμερα, η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,865 ευρώ ανά λίτρο, σπάζοντας καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Μια πρόγευση της έκρηξης του πληθωρισμού είχε δώσει τις προηγούμενες ημέρες η Eurostat, η οποία είχε ανακοινώσει ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πήχης στην Ελλάδα ανέβηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο.

Και ενώ οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αλλά και οι επιχειρήσεις πιέζονται αφόρητα, φαίνεται ότι στη κυβέρνηση ασκείται μια διαφορετική πίεση. Αυτή των αγορών, η οποία περιορίζει την όποια κυβερνητική δυνατότητα για παροχές έναντι της ακρίβειας καθώς το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, όπως αντανακλάται στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, έχει ανέβει στο 2,62%, από μόλις 0,53% τον Αύγουστο του 2021.

Σχόλια