Προπώληση - αγορά σύσπορου βάμβακος

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε προπωλήσεις στο βαμβάκι, θα έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι παραγωγοί, μετά από σχετική ανακοίνωση των ε...


Τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε προπωλήσεις στο βαμβάκι, θα έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι παραγωγοί, μετά από σχετική ανακοίνωση των εκκοκκιστών. 

Αν και πέρυσι το ράλι τιμών που σημείωσε το βαμβάκι στα διεθνή χρηματιστήρια, ιδιαίτερα προς το τέλος της χρονιάς, άφησε ριγμένους όσους προχώρησαν σε προπωλήσεις την άνοιξη, εν τούτοις κάποιες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έσπευσαν να «γλυκάνουν» τους καλλιεργητές, προσθέτοντας έως και 7 λεπτά το κιλό στη συμφωνημένη, βάσει των συμβολαίων προαγοράς, τιμή. 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και φέτος οι προπωλήσεις θα είναι αυξημένες, με τη συνηθισμένη τακτική να προβλέπει προπώληση ενός μέρους της παραγωγής, ώστε να έχει κατοχυρώσει το κόστος παραγωγής ο αγρότης και από την υπόλοιπη ποσότητα να επιχειρήσει να βγάλει ένα κέρδος.

 Σύμφωνα με γεωπόνους του κάμπου, με αφορμή τα αυξημένα αρδευτικά κόστη και τις ανατιμήσεις των λιπασμάτων, ο στόχος για τον παραγωγό θα πρέπει να είναι ένα κοστολόγιο της τάξης των 300 ευρώ το στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ενοίκιο, ώστε με μία ικανοποιητική απόδοση και αντίστοιχα υψηλά υψηλή τιμή του βαμβακιού τη νέα χρονιά να προκύψουν χαμόγελα στα πρόσωπα των βαμβακάδων.

Σχόλια