Υποσχέσεις για στήριξη σταφίδας από Γεωργαντά σε Χαρίτση

Την υπόσχεση ότι οι σταφιδοπαραγωγοί θα στηριχθούν μέσα στον Μάρτιο στην απώλεια του εισοδήματός τους το 2021, έδωσε σήμερα στη Βουλή ο υπου...


Την υπόσχεση ότι οι σταφιδοπαραγωγοί θα στηριχθούν μέσα στον Μάρτιο στην απώλεια του εισοδήματός τους το 2021, έδωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση.

Ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Χαρίτση “με ποιον τρόπο και με ποιο εργαλείο συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης” θα δοθεί η στήριξη, επικαλούμενος το πρόγραμμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 25 Φεβρουαρίου.

“Εντός του Μαρτίου θα ανακοινωθούν ο συγκεκριμένος τρόπος, τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για να αναπληρωθεί η ζημιά”, διευκρίνισε ο υπουργός.

Στην ερώτησή του ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στους πολύ αργούς ρυθμούς για το πρόγραμμα απορρόφησης πλεονασμάτων της σταφίδας και στον κίνδυνο οι παραγωγοί να χάσουν τη φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση, ενώ επεσήμανε πως το σταφιδικό ζήτημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και η σταφίδα κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με βουλευτές της Ν.Δ. από σταφιδοπαραγωγικές περιοχές και πως επίκειται συνάντηση με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, που του ζήτησαν οι ίδιες. Υποσχέθηκε ότι μετά τη λήξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στις 25 του μήνα, “αξιοποιώντας τα εργαλεία ενίσχυσης, η ζημιά που έχουν υποστεί θα καλυφθεί με βάση τα εργαλεία που διαθέτει το υπουργείο εντός του Μαρτίου”.

Στη δευτερολογία του ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε για πάρα πολλές παλινωδίες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και παρατήρησε ότι “οι παραγωγοί έχουν ακούσει πολλά και έχουν δει ελάχιστα”. Αφού ρώτησε για το “πώς θα είναι η ενίσχυση, ποια είναι τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν και δεν αξιοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα”, κάλεσε τον υπουργό να παρουσιάσει το σχέδιό του, για να ξέρουν όλοι τι μέλλει γενέσθαι”.

Ο υπουργός απάντησε ότι “δεν πρέπει να απαξιώνεται η μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και όλους τους βουλευτές, η οποία δεν ήταν συμβατή με την Ε.Ε.” και υποσχέθηκε πως αρχές Μαρτίου θα ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι “για το με ποιον συμβατό τρόπο με το ενωσιακό δίκαιο θα γίνει η αναπλήρωση του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών”.

Γ.Σ.

Σχόλια