Κίνδυνος ελλείψεων και ανατιμήσεων σε σιτάρι, καλαμπόκι, χαλκό και νικέλιο από την ουκρανική κρίση

Η Ουκρανία θεωρείται «σιταποθήκη» της Ευρώπης και μια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σκληρά η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της Ε...


Η Ουκρανία θεωρείται «σιταποθήκη» της Ευρώπης και μια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σκληρά η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μπορεί να αυξάνονται, καθώς κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά ο αντίκτυπος στην ενέργεια δεν θα είναι η μόνη συνέπεια. Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες πρόκειται να διαταραχθούν σημαντικά εάν έχουμε μια σύρραξη ή εκτεταμένους εμπορικούς περιορισμούς.

Η Ουκρανία θεωρείται «σιταποθήκη» της Ευρώπης και μια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σκληρά η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ. Η Ουκρανία παράγει σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος της Ευρώπη,. Είναι επίσης μεγάλος παραγωγός καλαμποκιού.

 Στη βάση αυτή αναλυτές επισημαίνουν πως αν και η περίοδος συγκομιδής των σιτηρών είναι ακόμη μακριά, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα δημιουργούσε ελλείψεις και θα αύξανε τις τιμές καταναλωτή αυτό το φθινόπωρο.


πηγή:newsbomb.gr

Σχόλια