Φιλόξενη η Λάρισα και για ...την άγρια ζωή

Νεοσσοί αρπακτικών, 2 μπούφοι, αλλά και ένα εξωτικό ιγκουάνα διασώθηκαν από το Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Πανίδας του Δήμου Λαρισαίων. Τα περι...


Νεοσσοί αρπακτικών, 2 μπούφοι, αλλά και ένα εξωτικό ιγκουάνα διασώθηκαν από το Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Πανίδας του Δήμου Λαρισαίων. Τα περισσότερα ήταν απλά άτυχα. Κάποια όμως υπήρξαν θύματα του πιο άγριου των ειδών...

Πάμπολλες (πάνω από 80) ήταν το 2021, οι περιπτώσεις στις οποίες το Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Πανίδας του Δήμου Λαρισαίων κλήθηκε να προσφέρει βοήθεια σε διάφορα είδη της άγριας πανίδας, κυρίως πτηνά, αλλά και θηλαστικά έως και σε εξωτικά ερπετά. 

Για νεοσσούς που έπεσαν από φωλιές, πτηνά που ήταν τραυματισμένα ή και δηλητηριασμένα, πουλιά και θηλαστικά που ήταν αδύναμα και ανήμπορα να ανταπεξέλθουν, κλήθηκε ο Δήμος Λαρισαίων να συνδράμει με το νέο σχετικά Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, που ανήκει στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου και λειτουργεί με τη ευθύνη του έμπειρου υπαλλήλου κ. Γ. Χριστοδούλου.

Προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ τα ζωάκια ταΐστηκαν, ενυδατώθηκαν, ενδυναμώθηκαν και όσα ήταν ικανά να ανταπεξέλθουν στη φύση απελευθερώθηκαν. Τα υπόλοιπα στα οποία απαιτούνταν εξειδικευμένη νοσηλεία εστάλησαν στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα. Δυστυχώς για κάποια (ευτυχώς λίγα) η κατάστασή τους ήταν μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρουν.

Όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι του Τμήματος: «Αυτό που εύκολα συμπεραίνουμε από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το Τμήμα είναι ότι κάθε χρόνο αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά που καλούμαστε να επέμβουμε και αυτό εκτιμούμε ότι οφείλεται κυρίως στην αναγνωρισιμότητα και αποδοχή του έργου που εκτελεί πλέον η υπηρεσία του Δήμου, αλλά και στην αυξανομένη ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας που πλέον ασχολούνται με τα πλάσματα που χρειάζονται βοήθεια, με αποτέλεσμα να επικοινωνούν μαζί μας για τα περαιτέρω.

Επίσης, υπήρξαν δύο περιστατικά με αλεπούδες, έναν σκαντζόχοιρο και ένα ιγκουάνα!
Ημερολογιακά η κατανομή των περιστατικών για τα τραυματισμένα (κυρίως από πρόσκρουση ή ηλεκτροπληξία) είναι διανεμημένα σε όλο τον χρόνο, ενώ κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουμε αυξημένα περιστατικά με νεοσσούς, όπως είναι φυσικό, ενώ τον χειμώνα έχουμε αυξημένα περιστατικά με αδύναμα και ταλαιπωρημένα πουλιά λόγω του ψύχους και των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια