Επιμένουν στις δενδρώδεις καλλιέργειες οι Eλασσονίτες - Αναγκαία η χρηματοδότηση για την τοποθέτηση Μετεωρολογικών Σταθμών

Η πιο συχνή ευχή που ακούστηκε, τούτες τις γιορτινές μέρες από τα χείλη των παραγωγών της επαρχίας Ελασσόνας, εκτός από «υγεία και γρήγορη ε...


Η πιο συχνή ευχή που ακούστηκε, τούτες τις γιορτινές μέρες από τα χείλη των παραγωγών της επαρχίας Ελασσόνας, εκτός από «υγεία και γρήγορη επιστροφή στην προ Covid εποχή» ήταν και «να βοηθήσει ο καιρός φέτος τις αγροτικές καλλιέργειες, οι οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά τα δύο τελευταία χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η Ελασσόνα είναι μία ορεινή περιοχή στην οποία συνήθως ο χειμώνας είναι αρκετά βαρύς, με πολλά χιόνια και παγετούς. Πέρυσι μάλιστα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου «χτύπησαν» σε μεγάλο βαθμό τις αμυγδαλιές και τις καρυδιές, οι οποίες ευδοκιμούν στην περιοχή. Παρόλ’ αυτά οι 50 αγρότες-μέλη της Ομάδας Παραγωγών Ξηρών Καρπών του Συνεταιρισμού «Ένωση» Ελασσόνας κατάφεραν να παράξουν περί τους 100 τόνους αμύγδαλα και 50 τόνους καρύδια. 

Η πλειοψηφία της παραγωγής πουλήθηκε στην εταιρεία Αgronuts, με την οποία συνεργάζεται επί χρόνια ο Συνεταιρισμός και η υπόλοιπη σε άλλους ιδιώτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελασσόνας, Θανάση Στούπα, «οι Ελασσονίτες παραγωγοί, παρά τις ζημιές που σημειώθηκαν στα δέντρα τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να επενδύουν στους ξηρούς καρπούς, καθώς φέτος μπήκαν αρκετά νέα δέντρα στα χωράφια της περιοχής». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι απώλειες σημειώθηκαν και στα δημητριακά, αφού οι 230 παραγωγοί της Ένωσης Ελασσόνας παρήγαγαν περί τους 1.000 τόνους κριθάρια, 500 τόνους μαλακό σιτάρι και 200 τόνους σκληρό. Όλη η παραγωγή πουλήθηκε στον έμπορο Διον. Μπαλούκα σε ικανοποιητικές σχετικά τιμές. Στα κριθάρια η μέση παραγωγή κυμάνθηκε στα 300 κιλά και στα μαλακά σιτάρια στα 150 κιλά, ουσιαστικά προέκυψε μια μείωση της τάξης του 40-50 %.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν αναγκαία την ένταξη της πρότασης του Δήμου Ελασσόνας στο Πρόγραμμα «Τρίτσης» για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Ευφυούς Συστήματος Παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής στις αγροτικές κοινότητες του Δήμου, προϋπολογισμού 564.400 ευρώ, που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Μετεωρολογικών Σταθμών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης Ελασσόνας «αυτοί οι σταθμοί θα βοηθήσουν σημαντικά τους παραγωγούς στην πρόληψη των καταστροφών από τις καιρικές συνθήκες, μιας και η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί». 

Να σημειωθεί ότι σχετική επερώτηση στον αν. υπουργό Εσωτερικών, κ. Πέτσα, κατέθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη και πολύμηνη καθυστέρηση εντάξεων των υποβαλλόμενων έργων του Δήμου Ελασσόνας στο Πρόγραμμα Τρίτσης».


Γ.Ρ.


πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια