Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει κολλήσει η υπόθεση της μείωσης του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%

Αργεί η μείωση φόρου στα λιπάσματα όσο οι αγρότες αγοράζουν με 13% ΦΠΑ.Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει κολλήσει η υπόθεση της με...


Αργεί η μείωση φόρου στα λιπάσματα όσο οι αγρότες αγοράζουν με 13% ΦΠΑ.Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει κολλήσει η υπόθεση της μείωσης του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, όσο ο αριθμός των αγροτών που έχουν ήδη προχωρήσει σε αγορές προϊόντων θρέψης ενόψει των εαρινών φροντίδων και σπορών αυξάνεται.

Καμία οδηγία δεν έχει δοθεί στις εταιρείες του κλάδου ώστε να προχωρήσουν σε μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια προϊόντων θρέψης, με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναφέρουν ότι τη διαδικασία επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, εκτιμώντας ότι δεν θα αργήσει η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ωστόσο έχει παρέλθει περισσότερο από 1 μήνας από τότε που εξαγγέλθηκε το εν λόγω μέτρο, με δεκάδες παραγωγούς να διερωτώνται αν αξίζει να περιμένουν έως ότου περάσει η μείωση του ΦΠΑ.

Υπό το βάρος του αριθμού των τιμολογίων που έχουν ήδη κοπεί στο 13% από τότε που εξαγγέλθηκε το μέτρο έως σήμερα, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και μια ρύθμιση ώστε να υπολογιστεί αναδρομικά η μείωση του ΦΠΑ ή ακόμα και να χρειαστεί να γίνει επανατιμολόγηση από τα καταστήματα εφοδίων, κάτι που περιπλέκει την υπόθεση.

Βάσει των επίσημων εξαγγελιών, το μέτρο έρχεται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο μια ψύχραιμη ανάγνωση της κατάστασης φαίνεται ότι η πραγματικότητα μάλλον απέχει από τον υπολογισμό αυτό. Με ΦΠΑ 13% και τιµή 20 ευρώ το σακί, το κράτος εισέπραττε 2,60 ευρώ φόρο. Σήµερα µε 40 ευρώ το σακί όταν ο ΦΠΑ φτάσει στο 6%, το κράτος θα εισπράττει 2,40 ευρώ φόρο (για κάθε σακί).

Από την αρχή του έτους και μέχρι να ισχύσει η ρύθμιση μείωσης του ΦΠΑ πάντως, το κράτος θα εισπράττει 5,2 ευρώ για κάθε σακί που αγοράζεται από τους παραγωγούς.

Αν μάλιστα το σακί πάει (που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε) στα 60 ευρώ, τότε το κράτος (µε 6% ΦΠΑ) θα εισπράττει 3,60 ευρώ φόρο το σακί.


Σχόλια