Στην πλατεία Βάθης το συλλαλητήριο την Παρασκευή 18 Μαρτίου - Πρόσκληση ΠΕΜ & για το Κιλελέρ στις 20 Μαρτίου

Πρόσκληση συμμετοχής στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία ...


Πρόσκληση συμμετοχής στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Βάθης στην Αθήνα, αλλά και την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, για να τιμηθεί η θυσία των κολίγων στο Κιλελέρ με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο, απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΜ τονίζει πως:

 «οι κυβερνώντες πρέπει να νιώσουν την αποφασιστικότητα και τη δύναμή μας για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε με την οργή στα καφενεία, ούτε με επαναστατικές κορώνες από τα πληκτρολόγια, ούτε πολύ περισσότερο με την αδράνεια. Θα το νιώσουν με την παρουσία των τρακτέρ και με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Θα το νιώσουν με την αλληλεγγύη από τον λαό της Αθήνας, τον οποίο καλούμε να συμμετέχει στο συλλαλητήριο, καθώς η ακρίβεια μάς τσακίζει όλους, έχουμε κοινά συμφέροντα και τα αιτήματα που προβάλλουμε αφορούν στη μείωση του κόστους και στους οικιακούς λογαριασμούς. Δεν έχουμε άλλον δρόμο από τον αγώνα μας».


ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Η ΠΕΜ αναφέρεται και στις επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας τα εξής: Πριν λίγες ημέρες φύγαμε από τα μπλόκα με κάποιες κατακτήσεις, αλλά χωρίς την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας. Ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις του πολέμου, καθώς βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερο επίπεδο από ό,τι ήμασταν στην περίοδο των μπλόκων. Σε 10 ημέρες η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε από το 1.58 ευρώ / λίτρο στα 2 ευρώ / λίτρο, αύξηση 26%. Η τιμή της μεγαβατόρας στο ρεύμα από 220 ευρώ στα 313 ευρώ, αύξηση 42%. Αυξήθηκε επιπλέον το κόστος σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, αλλά και στις ζωοτροφές. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και θα αυξηθούν και άλλο σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για κάθε οικογένεια. 

Εξαιτίας του πολέμου και του εμπάργκο στη Ρωσία θα υπάρξει απώλεια μιας μεγάλης αγοράς για τα οπωροκηπευτικά όπως συνέβη και το 2014, συνεπώς μια σειρά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διάθεσης και χαμηλής τιμής. Θα υπάρξει έλλειψη σε κάποια προϊόντα που θα οδηγήσουν σε νέες μεγάλες αυξήσεις για τη λαϊκή κατανάλωση. Ήδη στα ράφια τα προϊόντα πουλιούνται 5 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός και θα αυξηθούν και άλλο. Γνωρίζουμε ότι όλους μάς απασχολεί το ερώτημα αν θα τα καταφέρουμε, αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε εμείς σε αυτό το κόστος. ΟΧΙ δεν μπορούμε και επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά μας. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές».

Συσκέψεις ΕΟΑΣΝΛ

Για την καλύτερη προετοιμασία της συμμετοχής των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή 18 Μαρτίου, η ΕΟΑΣΝΛ διοργανώνει τις εξής συσκέψεις, ενώ προγραμματίζονται και νέες:
Σήμερα Δευτέρα 14/3 στις 6 το απόγευμα στον ΤΟΕΒ Φαρσάλων, στις 7 μ.μ. στην Αγιά στην ταβέρνα "ΧΑΤΖΑΚΟΣ" και στις 7 μ.μ. στον Τύρναβο στο "ΜΑΞΙΜ".
Αύριο Τρίτη 15/3 στις 8 μ.μ. στον Πλατύκαμπο στην αίθουσα του Συνεταιρισμού.
Επίσης θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "ΜΕΤΡΟΠΟΛ".

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Σχόλια