Χρονιά – ρεκόρ για τις Κρητικές εξαγωγές το 2021

Ρεκόρ εξαγωγών σε μια δύσκολη περίοδο κατέγραψε η Κρήτη χάρη στον “χρυσό” της, το κρητικό ελαιόλαδο. Η καλή σε ποιότητα και ποσότητα παραγωγ...


Ρεκόρ εξαγωγών σε μια δύσκολη περίοδο κατέγραψε η Κρήτη χάρη στον “χρυσό” της, το κρητικό ελαιόλαδο. Η καλή σε ποιότητα και ποσότητα παραγωγή ελαιολάδου έφερε αύξηση στις εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 226 εκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας τις κρητικές εξαγωγές σε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τη μέχρι τώρα ανώτερη καταγραφή του έτους 2015 κατά 129,4 εκ. ευρώ.

 
 
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, οι εξαγωγές του κρητικού ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 52,8% σε σχέση με πέρυσι, οδηγώντας την “κούρσα” των κρητικών εξαγωγών, ωστόσο αύξηση κατέγραψαν και τα κηπευτικά, τα φρούτα, θα ψάρια και τα θαλασσινά. 
 
Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με την σημαντική παρουσία στις κρητικές εξαγωγές και των βιομηχανικών προϊόντων πλαστικών και χημικών, καταδεικνύει τη δυναμική που έχει το νησί στον τομέα των εξαγωγών. 
 
Επίσης, αποδεικνύει τα σημαντικά βήματα που, όπως ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης, έχουν κάνει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τυποποίηση, το μάρκετινγκ και την τοποθέτηση των προϊόντων τους στις αγορές. Ακόμη και στο ελαιόλαδο, που στην πλειονότητά του εξάγεται χύμα στην Ιταλία, σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σταθερά οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως τα επεξεργάστηκε ο ΣΕΚ, το σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης χωρίς τα πετρελαιοειδή έφτασαν το ποσό των 615,4 εκ. ευρώ έναντι των 540,6 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (469,8 εκ. ευρώ εάν αφαιρεθεί μία μεμονωμένη εξαγωγή στην κατηγορία «Επιβατικά πλοία, κρουαζιερόπλοια, οχηματαγωγά (φέρρυ-μποτ), φορτηγά πλοία, φορτηγίδες και παρόμοια»), παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 13,8% σε αξία (σχεδόν 31% χωρίς την παραπάνω αναφερθείσα εξαγωγή). Σε ποσότητα παρουσιάστηκε μικρή πτώση της τάξεως του 2,7%, με τις εξαγωγές να έχουν μειωθεί κατά 11.440 τόνους.

Κλάδοι


Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 56,7% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών με 349,1 εκ. ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 40,4%. Ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 26,1% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 23,2%. Ακολουθούν οι κλάδοι του Αγροτικού Εξοπλισμού (μερίδιο 5,2% και αύξηση 11,6%), των Μηχανών & Συσκευών (μερίδιο 4,3% και αύξηση 30,7%), της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (μερίδιο 4,2% και μείωση 3,8%) και με μικρότερα μερίδια τα Δομικά Υλικά, η Λαϊκή Τέχνη και τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα.

Τρόφιμα & Ποτά


Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 226,3 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 52,8%, τα Κηπευτικά τα 71,3 εκ. ευρώ με αύξηση 39,3%, τα Φρούτα τα 18,8 εκ. ευρώ και μείωση 21% και τα Ψάρια & Θαλασσινά τα 6,3 εκ. ευρώ και αύξηση 61,5%. Μικρότερα ποσοστά καταλαμβάνουν τα Γαλακτοκομικά, η κατηγορία των Νερών – Αναψυκτικών – Χυμών, το Μέλι, το Κρασί και το Κρέας & Παρασκευάσματά του.

Βιομηχανία


Από τα προϊόντα εκτός αγροδιατροφικού τομέα, σημαντικές είναι οι εξαγωγές πλαστικών μεμβρανών και φύλλων, ειδών συσκευασίας από πλαστικές ύλες, διχτυών αγροτικής χρήσης και χρωστικών υλών.

Αγορές


Σχετικά με τις αγορές, οι κυριότεροι αγοραστές των Κρητικών προϊόντων είναι η Ιταλία με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 151,3 εκ. ευρώ, η Γερμανία με 107,6 εκ. ευρώ, η Γαλλία με 38,2 εκ. ευρώ, η Ολλανδία με 29,7 εκ. ευρώ και η Πολωνία με 26,7 εκ. ευρώ. Τη δεκάδα των κυριότερων αγοραστών κλείνουν οι Η.Π.Α., η Αυστρία, η Ρουμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 137,9 εκ. ευρώ και μερίδιο 39,5%, η Γερμανία με 76 εκ. ευρώ και μερίδιο 21,8%, η Αυστρία με 14,8 εκ. ευρώ και μερίδιο 4,2%, η Πολωνία με 13,4 εκ. ευρώ και μερίδιο 3,8% και στην πέμπτη θέση οι Η.Π.Α. με 11,7 εκ. ευρώ και μερίδιο 3,4%.

Για τον κλάδο των Χημικών & Πλαστικών, οι κυριότεροι αγοραστές είναι η Γαλλία με 18,8 εκ. ευρώ, η Γερμανία με 17,7 εκ. ευρώ, η Ολλανδία με 12 εκ. ευρώ, η Κίνα με 11,4 εκ. ευρώ και η Ισπανία, με 10,4 εκ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλαμπόκης:
 
 «Το 2021 ήταν μια καθοριστικά καλή εξαγωγική χρονιά με άκρως ενθαρρυντικά νούμερα. Η Κρήτη κατάφερε να κρατήσει τη θέση της στον εξαγωγικό χάρτη, ενισχύθηκε η τοπική οικονομία και τα Κρητικά προϊόντα τοποθετήθηκαν σε δυναμικές αγορές. Αναφορικά με το 2022, τόσο με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και τις ανατιμήσεις των καυσίμων, φαίνεται αρχικά ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Αν λάβουμε όμως υπόψη μας ότι μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο όπως ήταν το 2021, με την πανδημία και τις επιπτώσεις της να προστίθενται στο ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι εξαγωγείς του νησιού κατάφεραν και σημείωσαν σημαντικότατες εξαγωγικές επιδόσεις, τότε μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε ότι και πάλι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν».
 
πηγή:ertnews.gr

 

Σχόλια