ΥπΑΑΤ: Δημιουργείται ευρωπαϊκό ταμείο 500 εκατ. ευρώ για στήριξη αγροτών- Επιτρέπεται φέτος η καλλιέργεια εκτάσεων αγρανάπαυσης

Γεωργαντάς σε πανελλαδική μπλόκων- Για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφές 78 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης Δημιουργείται ευρωπαϊκό ταμείο...


Γεωργαντάς σε πανελλαδική μπλόκων- Για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφές 78 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης

Δημιουργείται ευρωπαϊκό ταμείο 500 εκατ. ευρώ για στήριξη αγροτών- Επιτρέπεται φέτος η καλλιέργεια εκτάσεων αγρανάπαυσης

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ταμείου συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στην 9μελή αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε μεταξύ τους συνάντηση.

Στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, αντιστοιχούν 26,3 εκατ. ευρώ, όταν σε χώρες όπως το Βέλγιο το ίδιο ποσό ανέρχεται σε 6,2 εκατ. ευρώ.


Πρόσθεσε πως η εν λόγω απόφαση δίνει το δικαίωμα σε κάθε κράτος-μέλος να διπλασιάσει το ποσό που της αντιστοιχεί με τη χρήση εθνικών πόρων, σημειώνοντας ότι «από μόνο του δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά έχουμε βάση».

«Πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.Τι θα ζητήσει η Ελλάδα από την ΕΕ

Επισήμανε ότι την κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την περαιτέρω αύξηση του ποσού «ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε πραγματικά τους αγρότες σε μια δύσκολη περίοδο».

Ο κ. Γεωργαντάς γνωστοποίησε ότι μόνο για τη φετινή χρονιά, παρέχεται η δυνατότητα καλλιέργειας των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, χωρίς να χαθεί η επιδότηση του «πρασινίσματος».


Για αγορά λιπασμάτων και παροχή στήριξης στην κτηνοτροφία περί τα 78 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης

Από το ξεκλείδωμα του αποθεματικού κρίσης ύψους 500 εκατ. ευρώ για όλη την ΕΕ, στην Ελλάδα αναλογούν 26 εκατ. ευρώ, ενώ το πλαίσιο της Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα το ποσό αυτό να συμπληρωθεί διπλάσιο από εθνικούς πόρους, ήτοι επιπλέον 52 εκατ. ευρώ.

Πλέον η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διερευνά τις επιλογές που έχει με τις οποίες θα αξιοποιήσει το κονδύλι αυτό, με το πριμ για τα λιπάσματα να συνιστά πάντως το επικρατέστερο σενάριο. Περίπου τόσα είναι και τα χρήματα που θα απαιτούσε το μέτρο επιδότησης της αγοράς λιπασμάτων με πριμ έως 2.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, για το οποίο έχει γράψει η Agrenda.

Για την εξέλιξη αυτήν ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, εκπροσώπους των αγροτών που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της
Παρασκευής 18 Μαρτίου έξω από το κτήριο του υπουργείου στην πλατεία Βάθη.Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα νομικής επιπλοκής στην επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων. Από την άλλη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο κάδρο ενδεχόμενο αύξησης του ποσού των 60 εκατ. ευρώ για το μέτρο επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου σε αγρότες, ενώ υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εξετάζει τη δυνατότητα αύξησης της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών.

Στο κάδρο το πριμ των 2.000 για λιπάσματα

Η δυναµική που διαµορφώνεται στο µέτωπο αυτό, δείχνει ότι το πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda για επιδότηση της αγοράς λιπασµάτων µε ενίσχυση έως 2.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση, βρίσκεται κοντά στον πυρήνα των δροµολογούµενων καινούριων παρεµβάσεων. Επί του συγκεκριµένου ζητήµατος, υπενθυµίζεται ότι µια σειρά από κράτη µέλη έχουν ήδη έτοιµα σχέδια ενίσχυσης, ένα εκ των οποίων, είναι αυτό των Ιρλανδών για ενίσχυση στα λιπάσµατα µε κουπόνι έως 2.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση. Σύµφωνα µε αυτό, προωθείται η ενίσχυση των Ιρλανδών αγροτών για την αγορά λιπασµάτων, βάσει τιµολογίων του 2021, στα οποία θα υπολογίζεται µια έκπτωση της τάξης του 50% για κάθε τόνο προϊόντος θρέψης. Έτσι, αν η µέση τιµή ενός τόνου λιπάσµατος τον Μάρτιο του 2021 ήταν τα 400 µε 450 ευρώ περίπου, η ενίσχυση ανέρχεται στα 200 µε 225 ευρώ ανά τόνο. Το σύνολο της ενίσχυσης, βάσει του ιρλανδικού σχεδίου, δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση.Ο αρχικός σχεδιασμός της πλατείας Βάθη, που σημειώνεται ότι ακόμα βρίσκεται σε stand by, δεν υπερβαίνει σε ανάγκες τα 65 με 75 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση εφαρμογής του πλάνου για κουπόνι 150 έως 200 ευρώ για την αγορά λιπασμάτων.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Η ΕΕ ενεργοποιεί το αποθεματικό κρίσης για τους αγρότες

Συνάντηση με αντιπροσωπεία παραγωγών στο ΥπΑΑΤ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, δέχθηκε σήμερα και συζήτησε με αντιπροσωπεία των αγροτών που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Βάθη.

Ο κ. Γεωργαντάς παρέλαβε τα αιτήματα των αγροτών και μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής:

«H πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υποδέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία από τους αγρότες που διαδήλωναν, εκφράζοντας την έντονη αγωνία τους για την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Τους ενημερώσαμε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας και άλλων χωρών και ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την ενεργοποίηση 500 εκατομμυρίων από το αποθεματικό κρίσης.

Είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα, που αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας αυτήν την περίοδο. Θα συνεχίσουμε να προβάλουμε σε κάθε ευρωπαϊκό θεσμό την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των αγροτών μας. Θα θέσουμε όλα σχετικά ζητήματα στο Συμβούλιο Υπουργών της Δευτέρας και αξιοποιώντας τους εθνικούς πόρους που ήδη διατίθενται, αλλά και την ευρωπαϊκή στήριξη, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους παραγωγούς μας στη δύσκολη αυτή περίοδο».

Τι είπαν οι αγρότες

Από την πλευρά τους οι αγρότες παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ζητώντας παράλληλα να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες του εν λόγω ταμείου το συντομότερο δυνατόν.

Σχόλια