Ενώ το υψηλό κόστος παραγωγής βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και πολλούς μήνες, η πρόσφατη εντατικοποίηση της κρίσης σε Ρωσία & Ουκ...
Ενώ το υψηλό κόστος παραγωγής βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και πολλούς μήνες, η πρόσφατη εντατικοποίηση της κρίσης σε Ρωσία & Ουκρανία και το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν δώσει στο ζήτημα πρόσθετη επάρκεια.
Αφού οι αγρότες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής εδώ και μήνες, η κλιμακούμενη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας έδωσε στο ζήτημα πρόσθετη επείγουσα ανάγκη. Οι εθνικοί υπουργοί Γεωργίας καθώς και οι νομοθέτες της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση.
Εδώ και αρκετούς μήνες, οι τιμές των γεωργικών εισροών, όπως τα λιπάσματα, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυξάνονται, μεταξύ άλλων, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι λιανικές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 51% και 30%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Οι αγρότες της ΕΕ αντιμετωπίζουν την τέλεια καταιγίδα: γεωπολιτική ένταση, αυξανόμενες τιμές ενέργειας και οικονομική κρίση μετά την πανδημία σημαίνουν ότι το κόστος των λιπασμάτων, των σπόρων, των χορτονομών, των μεταφορών και της διανομής έχει αυξηθεί", δήλωσε ο φιλελεύθερος Ρουμάνος ευρωβουλευτής Βλάντ Γκεόργκε (Renew) κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Το θέμα συζητήθηκε επίσης από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα (21 Φεβρουαρίου). Αν και το θέμα είχε ήδη αναφερθεί στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, "η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Ζουλιέν Ντε νορμάντι, ο οποίος κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία στο Συμβούλιο, μετά τις συνομιλίες.
Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής, η οποία δεν ήταν ανοικτή στο κοινό, πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό.
Σε ομιλία του στους υπουργούς, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσιεκόφσκι τόνισε ότι η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Πρώτον, πρόκειται να δημοσιεύσει ανακοίνωση για την αύξηση των τιμών της ενέργειας την επόμενη Τετάρτη (2 Μαρτίου), η οποία θα σκιαγραφήσει πιθανά μέσα για τη μείωση των τιμών και θα δώσει καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τα εθνικά μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά από την Επιτροπή, δήλωσε ο Βοϊτσιεκόφσκι.
Ενώ η ανακοίνωση θα αναφέρεται στις τιμές της ενέργειας γενικότερα, ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι θα αντιμετωπιστεί επίσης το πρόβλημα των τιμών των λιπασμάτων, "το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους αγρότες".
Εντάσεις στη Ρωσία
Ενώ το υψηλό κόστος παραγωγής βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και μήνες, η πρόσφατη εντατικοποίηση της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας, με αποκορύφωμα την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρωί της Πέμπτης (24 Φεβρουαρίου), και η προοπτική περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν δώσει στο ζήτημα πρόσθετη επάρκεια.
Εκτός από την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων σιταριού τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία, η ΕΕ εξαρτάται επίσης «σε μεγάλο βαθμό» από τη Ρωσία όσον αφορά τις γεωργικές εισροές, όπως επεσήμανε πρόσφατα αξιωματούχος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια ακρόασης με την επιτροπή γεωργίας του Κοινοβουλίου.
Ειδικά όσον αφορά τα λιπάσματα, "είμαστε ευάλωτοι σε γεωπολιτικούς κινδύνους", εξήγησαν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ πρέπει να εισάγει μεγάλο μέρος του αερίου που απαιτείται για την παραγωγή λιπασμάτων.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτής της εβδομάδας, "συζητήσαμε για την Ουκρανία, όταν μιλήσαμε για τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή της ΕΕ", ανέφερε επίσης ο Ντε νορμάντι, προσθέτοντας ότι το θέμα έχει προσεγγιστεί "από την άποψη του κόστους των πρώτων υλών, των εισροών, των λιπασμάτων και του φυσικού αερίου".
Λόγω των επιπτώσεών της στο κόστος εισροών, η κρίση "επιδεινώνει την κατάσταση", προειδοποίησε.
Ακόμα και αν δεν ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη, θα ήταν "ανόητο" για τους υπουργούς να εθελοτυφλούν στις επιπτώσεις πιθανών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες "θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω την αγορά", ανέφερε πηγή εθνικής αντιπροσωπείας μετά τη συνάντηση.
«Ως άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κατάσταση, όλοι θυμόμαστε ποιες επιπτώσεις είχαν οι κυρώσεις στον γεωργικό τομέα στην αγορά της ΕΕ», πρόσθεσε η πηγή, αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί
Εν τω μεταξύ, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τη συμβολή των αυξήσεων των τιμών στην αύξηση του πληθωρισμού, με τον Γκεόργκε της Renew να αποκαλεί τον πληθωρισμό "νέο κανόνα".
"Η Επιτροπή αναλύει και παρακολουθεί προσεκτικά αυτές τις πληθωριστικής πίεσης", υποσχέθηκε η Επίτροπος Ισότητας Έλενα Ντάλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι πολλά από τα πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως αλλαγές στη φορολογία τόσο της ενέργειας όσο και άλλων εισροών, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.
Εκτός από τη γενικά τεταμένη κατάσταση της αγοράς, το γεωργικό συμβούλιο της Δευτέρας είδε επίσης υπουργούς να επαναλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την κρίση στον τομέα του χοιρινού κρέατος, όπου οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί κάτω από το κόστος σε πολλές περιπτώσεις.
Ενώ ορισμένα κράτη μέλη έχουν επανειλημμένα καλέσει την ΕΕ να παρέμβει με μέτρα της αγοράς, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής παραμείνει διστακτικό να το πράξει.
Σε ομιλία του ενώπιον των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ-27, ο Wojciechowski επέμεινε σε αυτή τη θέση.
"Γνωρίζουμε την κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν ήδη ενδείξεις βελτίωσης", ανέφερε, αναφέροντας αργή αύξηση των τιμών των χοιριδίων. Επιπλέον, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν υποστήριξαν όλα τα κράτη μέλη μέτρα ανακούφισης από την κρίση σε ολόκληρη την ΕΕ.
Αντ 'αυτού, ο Βοϊτσιεκόφσκι τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί "μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάκαμψης για τον τομέα". Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα συγκροτούσε ομάδα εμπειρογνωμόνων για να συζητήσει το μέλλον του τομέα χοίρων, ανέφερε.
Της Τζούλια Νταμ
Σχόλια