Αλλαγή στρατηγικής της ΚΑΠ ζητούν οι Ισπανοί γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή

Αλλαγές στην στρατηγική «Farm to Fork» (από το αγρόκτημα στο πιάτο) αλλά και στη νέα ΚΑΠ ζητούν οι Ισπανοί αγροτοσυνδικαλιστές από την κυβέρ...


Αλλαγές στην στρατηγική «Farm to Fork» (από το αγρόκτημα στο πιάτο) αλλά και στη νέα ΚΑΠ ζητούν οι Ισπανοί αγροτοσυνδικαλιστές από την κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA), η νέα ΚΑΠ θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ. Και προσθέτει ότι ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Janusz Wojciechowski, στην πρόσφατη συνδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «αν η επισιτιστική ασφάλεια κινδυνεύει τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε τους στόχους της στρατηγικής Farm to Fork και να τους διορθώσουμε».

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ASAJA της Castilla y León, Donaciano Dujo, ζήτησε «επείγουσα αλλαγή πορείας» στην ΚΑΠ 2023-2027, ώστε η Ευρώπη να εγγυηθεί την επισιτιστική ασφάλεια των 500 εκατομμυρίων κατοίκων της σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία μπορεί να κινδυνεύσει η προσφορά.

«Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα προσφοράς ζωοτροφών. Περίπου το 30% των εισαγωγών ισπανικού καλαμποκιού προέρχεται από την Ουκρανία, επίσης σημαντικές είναι και οι εισαγωγές σιταριού (17%). Προβλήματα υπάρχουν στα λιπάσματα λόγω Ρωσίας αλλά και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες», τόνισε.

Η ισπανική οργάνωση αγροτών ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναζήτηση νέων αγορές πρώτων υλών, από δημητριακά μέχρι λιπάσματα και ενέργεια, που να εγγυώνται τον ανεφοδιασμό της ισπανικής και ευρωπαϊκής υπαίθρου.

Παϊσιάδης Σταύρος 

πηγή:agrotypos.gr

Σχόλια