Αραχωβίτης: Κινούμενη Άμμος και η Πρόσκληση για τους Νέους Αγρότες...

Η νέα πρόσκληση για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1. “Εγκατάσταση νέων Γεωργών”, που είναι ίσως το πιο δηµοφιλές στο ΠΑΑ, έχει προκαλέσει αντιδράσ...


Η νέα πρόσκληση για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1. “Εγκατάσταση νέων Γεωργών”, που είναι ίσως το πιο δηµοφιλές στο ΠΑΑ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αυτό αποτυπώνεται σε σχετικές επιστολές τόσο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όσο και του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας που σήμερα κατέθεσα με Αναφορά στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή.

Με βάση τις δυο αυτές επιστολές, αναδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία η ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί να επιλύσει την διαφοροποίηση των αποδόσεων των κηπευτικών καλλιεργειών υπό κάλυψη.

Έτσι, ενώ οι καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης (καρπούζια και πεπόνια) συνεισφέρουν σε μέγιστο βαθμό στην εισαγωγή συναλλάγματος, μιας και το 80% αυτών εξάγονται σε χώρες κυρίως της Ευρώπης, και σε πολλές περιπτώσεις οι αποδόσεις τους μπορεί να ξεπεράσουν τις αποδόσεις των προσπελάσιμων ΤΟΛ, οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια Πρόσκληση-Κινούμενη άμμο και μια αίτηση στο ΟΣΔΕ 2021 που δεν αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της Πρόσκλησης. 

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η αναξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ γίνεται αφορμή ώστε οι νέοι που έχουν επιλέξει να καλλιεργήσουν κηπευτικά υπό χαμηλή κάλυψη, να απειλούνται με απόρριψη από το πρόγραμμα Νέων Γεωργών.


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών για την ένταξη στο Υπομέτρο 6.1. “Εγκατάσταση νέων Γεωργών”

Ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Αραχωβίτης καταθέτει αναφορά, προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σύμφωνα με την επιστολή, με την νέα πρόσκληση για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1. Εγκατάσταση νέων Γεωργών” εισάγεται διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων για τις κηπευτικές καλλιέργειες σε σχέση με τον υπολογισμό που ίσχυε στις δύο προηγούμενες προσκλήσεις της ίδιας παρούσας Προγραμματικής Περιόδου (2016 και 2018). Συγκεκριμένα, η Εγκύκλιος Εφαρμογής

Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» που εκδόθηκε για την παρούσα πρόσκληση προσδιορίζει ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα εμπίπτουν στις τυπικές αποδόσεις των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό.

Σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και, εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου.

Επιπλέον της επιστολής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με έτερη επιστολή, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, αναδεικνύει τις αστοχίες από το ότι δεν έχει προβλεφθεί στους δείκτες για τα πρώιμα χαμηλής κάλυψης και η κατηγορία των «μη προσπελάσιμων στεγάστρων» καθώς και το θέμα της παράλειψης σχετικής πρόβλεψης έγκαιρα ώστε να έχει καταχωριστεί στη δήλωση ΟΣΔΕ 2021 με βάση την οποία έγινε και η σχετική αίτηση.

Και από τις δύο επιστολές υφίστανται ακόμη προτάσεις ως προς τη τυπική απόδοση των κηπευτικών χαμηλής κάλυψης καθώς και για το θέμα των προβλεπόμενων ελέγχων.

Με την παρούσα αναφορά θέτω υπόψη του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας καθώς και αυτή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, και ζητώ να με ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές.

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2022

Ο καταθέτων Βουλευτής
Αραχωβίτης Σταύρος
Σχόλια