Πολύτιμες συμβουλές για την επιλογή των πιο φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Οι περισσότεροι από εμάς μας έχει συμβεί να ανοίξουμε ένα σακουλάκι με μαρούλι για να φτιάξουμε μια σαλάτα και να διαπιστώσουμε ότι έχει αρχ...


Οι περισσότεροι από εμάς μας έχει συμβεί να ανοίξουμε ένα σακουλάκι με μαρούλι για να φτιάξουμε μια σαλάτα και να διαπιστώσουμε ότι έχει αρχίσει να χαλάει.

Δυστυχώς, τα σούπερ μάρκετ δεν είναι πάντα εφοδιασμένα με τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν επιλέγουμε.

Είναι αλήθεια ότι η εμφάνιση μπορεί να μας παραπλανήσει όταν βρισκόμαστε στο σούπερ μάρκετ, γι′ αυτό ζητήσαμε από τους διατροφολόγους τις καλύτερες συμβουλές για την σωστή επιλογή προϊόντων που θα διαρκέσουν έως ότου τα καταναλώσουμε.
Μερικοί γενικοί κανόνες που πρέπει να έχουμε κατά νου

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Ταμάρ Σάμιουελς, είναι σημαντικό να συντονιστούμε με τις αισθήσεις μας όταν επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά. «Κοιτάζουμε το προϊόν, το αγγίζουμε και το μυρίζουμε. Βεβαιωνόμαστε ότι είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχει καμία μυρωδιά που να παραπέμπει σε σάπιο, εξωτερικά είναι άθικτο και σφριγηλό. Γενικά, τα προϊόντα που εποχής τείνουν να είναι η πιο φρέσκια επιλογή».

Τα βιολογικά προϊόντα είναι μια άλλη ασφαλής επιλογή. «Ενώ τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά, καλλιεργούνται πιο φυσικά από τα μη βιολογικά προϊόντα», λέει η Ταμάρ Σάμιουελς. «Αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, δίνουμε προτεραιότητα στην αγορά βιολογικών προϊόντων για να εξασφαλίσουμε υψηλή ποιότητα».

Τέλος, αν ψάχνουμε πραγματικά για προϊόντα με μεγαλύτερη φρεσκάδα και διάρκεια, ίσως αξίζει τον κόπο να παραλείψουμε εντελώς το σούπερ μάρκετ και να ψωνίσουμε στην λαϊκή αγορά ή στον μανάβη της γειτονιάς μας.

«Όχι μόνο οι λαϊκές αγορές είναι ωφέλιμες για την τοπική κοινωνία, αλλά τα προϊόντα είναι συχνά φθηνότερα από αυτά που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ και πιο φρέσκα», υποστηρίζει η Ταμάρ Σάμιουελς. «Τα προϊόντα στην λαϊκή είναι πιο φρέσκα και από οικονομικής άποψης πιο χαμηλά σε τιμή. Σε περίπτωση που δεν έχουμε λαϊκή αγορά κοντά μας, ο μανάβης της γειτονιάς είναι η ασφαλέστερη επιλογή».
Τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσουμε

Μαρούλι - Σπανάκι

Όταν αγοράζουμε μαρούλι ή σπανάκι, η διατροφολόγος για το Daily Harvest, Ντι Τζέι Μπλάτνερ,προτείνει να ελέγχουμε τα φύλλα. Θέλουμε να είναι σφιχτό με τραγανά φύλλα. Αποφεύγουμε εκείνα, που τα φύλλα τους έχουν ανοίξει-μαραθεί.


Αβοκάντο

Αναμφισβήτητα το πιο δύσκολο προϊόν για να ψωνίσουμε. Όπως λέει η Ταμάρ Σάμιουελς, ψάχνουμε για αβοκάντο που είναι σφιχτά, χωρίς βαθουλώματα ή μαλακά σημεία. «Τα καλύτερα αβοκάντο είναι εκείνα που δεν είναι πολύ πράσινα, αλλά δεν είναι και πολύ καφέ. Ένα καλό κόλπο είναι να αφαιρέσουμε το στέλεχος ενός αβοκάντο. Εάν το εσωτερικό είναι έντονο πράσινο, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Αν είναι μουχλιασμένο ή λευκό, το αβοκάντο έχει χαλάσει».

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια σύμφωνα με την διατροφολόγο Κάιλιν Μπότζεν, του FWDfuel, είναι ωραία και φρέσκα αν είναι παχουλά και ελαστικά.

Μήλα

«Θέλουμε να έχουν έντονο χρώμα και να είναι σφιχτά, να βγάζουν μια ”τραγανότητα”», λέει η Κάιλιν Μπότζεν.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι σαν τα αβοκάντο με την έννοια ότι θα συνεχίσουν να ωριμάζουν αφού τις αγοράσουμε. «Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τις μπανάνες κατά την διάρκεια της εβδομάδας, μπορούμε να επιλέξουμε εκείνες που έχουν ως επί το πλείστον κίτρινο χρώμα με λίγο πράσινο», λέει η Τάρα Σάμιουελς. «Καθώς προχωρά η εβδομάδα, θα συνεχίσουν να κιτρινίζουν, θα εμφανίζουν σταδιακά καφέ κηλίδες και θα έχουν υπέροχη γλυκιά γεύση. Για να φάμε φρέσκες μπανάνες, αποφεύγουμε να αγοράσουμε αυτές που έχουν ήδη ωριμάσει και έχουν καφέ κηλίδες».

Μπλέ μύρτιλο

Η διατροφολόγος Μίρα Μπάρνς της Daily Harvest, λέει ότι τα βατόμουρα είναι φρέσκα όταν είναι μπλε και σφιχτά και πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν πολύ εάν είναι σκούρα και ζαρωμένα. «Αποφεύγουμε να αγοράζουμε βατόμουρα που φαίνονται υγρά ή παρουσιάζουν υγρασία στο κουτί, καθώς είναι πιθανό να αρχίσουν να σαπίζουν και να μην διαρκέσουν τόσο πολύ».

Φράουλες

Θέλουμε φράουλες που έχουν κόκκινο και ζωηρό χρώμα. «Αποφεύγουμε τις φράουλες με ανοιχτό κόκκινο, με λευκά ή πράσινα σημεία, καθώς αυτό σημαίνει ότι μαζεύτηκαν πολύ νωρίς», λέει η Ταμάρ Σάμιουελς. «Δεδομένου ότι οι φράουλες δεν συνεχίζουν να ωριμάζουν, αυτές οι φράουλες θα έχουν πικρή γεύση. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε φράουλες που παρουσιάζουν υγρασία στην επιφάνεια τους ή στον κεσέ καθώς είναι πιθανό να αρχίσουν να σαπίζουν και δεν θα διαρκέσουν τόσο πολύ».

Σμέουρα

Εάν τα σμέουρα είναι σφιχτά στην αφή με ζωηρό κόκκινο χρώμα, τότε το πιθανότερο είναι πως θα αντέξουν στο χρόνο έως ότου τα καταναλώσουμε. «Αλλά αν ένα ελαφρύ άγγιγμα τα μετατρέψει σε ένα ελαφρώς υδαρές μίνι χυλό, δεν θα διαρκέσουν πολύ». λέει η Κάιλιν Μπότζεν. «Επίσης αν δούμε στην επιφάνεια τους άσπρο χνούδι, δεν τα καταναλώνουμε».


Δεν είναι πάντα εύκολο να διαλέγουμε προϊόντα που θα κρατήσουν περισσότερο από μερικές ημέρες. Αλλά το να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα - και θα εφοδιάσουμε το ψυγείο και το καλάθι μας με εξαιρετικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε ελάχιστο χρόνο.


Σχόλια