Η Ρωσία «πάγωσε» τις εξαγωγές λιπασμάτων

Πόλεμος στην Ουκρανία- Η Ρωσία «πάγωσε» τις εξαγωγές λιπασμάτων Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα λιπασμάτων στον κόσμο και υπάρχει ...


Πόλεμος στην Ουκρανία- Η Ρωσία «πάγωσε» τις εξαγωγές λιπασμάτων
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα λιπασμάτων στον κόσμο και υπάρχει κίνδυνος για την εκτόξευση στις τιμές των τροφίμων. Σταματούν οι εξαγωγές σε ξυλεία προς «μη φιλικές» προς τη Ρωσία χώρες

Με κυρώσεις αποφάσισε να απαντήσει στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, η Μόσχα αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά τις εξαγωγές λιπασμάτων. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα λιπασμάτων στον κόσμο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε κυβερνητική σύσκεψη προειδοποίησε ότι αν η Δύση δημιουργεί προβλήματα στην Ρωσία, αναπόφευκτα θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές και οι τιμές των τροφίμων θα ανέβουν κι άλλο.

Νωρίτερα, η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων και εξοπλισμού από τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που ενέκριναν οι Δυτικοί λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το μέτρο αφορά προϊόντα και εξοπλισμό που εισάγονταν προηγουμένως στη Ρωσία από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απαγόρευση αυτή αφορά τεχνολογίες που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, αγροτικά μηχανήματα ή ακόμη ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Πρόκειται επίσης για μηχανές, τουρμπίνες, μηχανές επεξεργασίας μετάλλου και λίθων, μόνιτορ και προβολείς.

«Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ρωσικής αγοράς» ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται πως η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τα τέλη του έτους.

Εξαγωγές θα είναι δυνατές ωστόσο προς τις χώρες μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (UEE), μιας τελωνειακής ένωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, και προς τις αυτονομιστικές δημοκρατίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Οι εξαγωγές ορισμένων ειδών ξύλου προς «μη φιλικές» χώρες περιορίζονται επίσης μέχρι τα τέλη του 2022.


πηγή: Fosonline

Σχόλια