Οι παραγωγοί της Αττικής εξετάζουν το ενδεχόμενο για μαζικές προσφυγές κατά της ΔΕΗ...

Σε οικονομικό μαρασμό οδηγούνται οι παραγωγοί της Αττικής – Εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο για μαζικές προσφυγές κατά της ΔΕΗ Σε οικονομι...


Σε οικονομικό μαρασμό οδηγούνται οι παραγωγοί της Αττικής – Εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο για μαζικές προσφυγές κατά της ΔΕΗ

Σε οικονομικό μαρασμό η περιφέρεια της Αθήνας, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής σε κηπευτικά, αυγά, πουλερικά, γάλα και κρέας. Αυτό δήλωσαν σε όλους τους τόνους οι παραγωγοί του νομού Αττικής, που συγκεντρώθηκαν σε εκδήλωση-συζήτηση στην παραλία των Μεγάρων την Κυριακή το βράδυ. Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Σωτήρης Καστάνης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Μεγάρων-Δυτικής Αττικής, είπε ότι «τα γεγονότα της Ουκρανίας ήδη έχουν επηρεάσει τις αγορές, η αβεβαιότητα είναι πιο έντονη όπως και το ρίσκο της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα φροντίσει η χώρα να γίνει αυτάρκης, γιατί ο πόλεμος θα φέρει πείνα και δυστυχία, με τις ανατιμήσεις των τροφίμων.»


Δεξιά ο Σωτήρης Καστάνης και στο μέσον ο Γιώργος Παπαβασίλης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων, Παναγιώτης Σακελλαρίου, είπε ότι «αν βρισκόμασταν πριν από 10 μέρες, είχα να προτείνω κινητοποιήσεις, πορείες, διαμαρτυρίες. Σήμερα όλα φαίνονται σκοτεινά. Όλες οι κυβερνήσεις αυτές τις κρίσεις (σ.σ. πόλεμος στην Ουκρανία) τις χησιμοποιούν σαν άλλοθι.» Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Επέρχεται μια επισιτιστική κρίση. Από τη στιγμή που παραγγέλνεις κάποια καράβια καλαμπόκι και ακυρώνονται οι παραγγελίες από το εξωτερικό, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά.»

Το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ και άλλων παρόχων ήταν αυτό που μονοπώλησε τη συζήτηση. Υπήρξε πρόταση – και μάλιστα από δικηγόρο – για μαζική προσφυγή κατά της ΔΕΗ για να μην χρεωθεί ολόκληρο το ποσό της ρήτρας. Με δεδομένο ότι όλοι είδαν πως τελικά η επιστροφή του 80% που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, τον Δεκέμβριο, ήταν μόλις στο 45% για τους μήνες Αύγουστο-Δεκέμβριο του 2021, ακούστηκαν πολλές φωνές υπέρ της μαζικής προσφυγής στη δικαιοσύνη. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος.Ο Παντελής Μόσχος

Ως πρώτο βήμα, πάντως, οι παρευρισκόμενοι μεμονωμένοι παραγωγοί και οι οργανώσεις που συμμετείχαν, αποφάσισαν να στείλουν ψήφισμα στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα είπε στο Agro24 ο παραγωγός, Γιώργος Παπαβασίλης, «θα ζητάμε στο ψήφισμα τα εξής:
Να πληρώνουμε απευθείας το ποσό της έκπτωσης που μένει από τη ρήτρα αναπροσαμρογής και να μην υπάρχουν προσθαφαιρέσεις.
Να ξεκινήσουν άμεσα τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, για να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
Τα Νέα Σχέδια Βελτίωσης να είναι πιο ευέλικτα χωρίς τις υπερβολικές προϋποθέσεις των τραπεζών.
Η επιστροφή του ΕΦΚ να γίνει βάσει των τιμολογίων του πετρελαίου που έχει καταναλώσει ο καθένας, όχι βάσει του ΟΣΔΕ ούτε να γίνει μοιρασιά εξίσου σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.»

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, «ο κίνδυνος να κλείσουμε αύριο το πρωί είναι πάρα πολύ μεγάλος. Για μας με τις πτηνοτροφικές μονάδες είναι ακόμα μεγαλύτερος. Το κόστος εκτροφής αυτή τη στιγμή στα δημητριακά έχει εκτιναχθεί 70-80%, και περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση, και τα πρόσθετα των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 200-300%. Το κυριότερο είναι ότι δεν μπορούμε να μετακυλίσουμε το κόστος παραγωγής. Ο ένας φοβάται τον άλλον.

Όλοι θα πρέπει να συνταχθούμε με τους οργανωμένους συνεταιρισμούς. Να βγάζει το κόστος ο συνεταιρισμός και να δίνει οδηγία για την τιμή διάθεσης. Διαφορετικά δεν θα επιβιώσουμε. Να μην σκεφτόμαστε τις συλλογικές οργανώσεις μόνο όταν τις έχουμε ανάγκη.»

Ο κ. Μόσχος δήλωσε χτες το βράδυ: «Το κόστος παραγωγής δεν θα μπορέσει να μετακυλιστεί στο καταναλωτή. Δεν γίνεται να διπλασιαστούν οι τιμές λιανικής. Ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι είναι η κυβέρνηση. Να πάρει μέτρα που τα ζητάμε εδώ και καιρό, να μπορούν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν, οι πτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να λειτουργούν, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να ψωνίζουν. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν αυξήσεις πάνω από 10%. Η ρήτρα αναπροσαρμογής πρέπει να καταργηθεί. Απεδείχθη ότι η επιστροφή της ρήτρας ήταν 45%, με τις εκκαθαρίσεις που ήρθαν.

Το πετρέλαιο έχει φτάσει στο 1,60, τα λιπάσματα στο ταβάνι. Είναι η χειρότερη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο. Γίναν οι μικρότερες κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Αυτό μπορούσαν οι άνθρωποι, αυτό κάνανε. Και τους συγχαίρουμε για αυτό που κάνανε. Γιατί οι περισσότεροι δεν ήμασταν εκεί. Η προσπάθεια θα γίνει από τους λίγους.»

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο κ. Μόσχος είπε ότι «είναι η ώρα των αποφάσεων και όχι για δικαιολογίες, όπως ότι φταίει π.χ. η ουκρανική κρίση. Οι τιμές που μας χρεώνουν είναι πολλαπλάσιες από αυτό που θα έπρεπε. Αυξάνει η κυβέρνηση τα έσοδά της από τον φόρο στο πετρέλαιο, αλλά δεν τα δίνει πίσω στους αγρότες. Αυξάνει τα έσοδα η ΔΕΗ αλλά δεν τα δίνει πίσω στα νοικοκυριά. Αυξάνουν τα ποσοστά κέρδους τους οι εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά δεν μας τα δίνουν πίσω. Έχει περιθώρια η κυβέρνηση.»Ο δικηγόρος, Γερ. Χελιώτης

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος, Γερ. Χαλιώτης, είπε: «Έχουμε αναλάβει μια υπόθεση κατά συγκεκριμένης εταιρείας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι πολύ ωραία ιδέα να πληρωθεί μόνο το 20% από εσάς. Ο άλλος δρόμος είναι να διεκδικήσετε νομικά το να σας επιστραφούν αυτά τα χρήματα ή να μην χρεωθούν, που είναι καλύτερα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το κόστος της ενέργειας εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, π.χ. η αύξηση από την Ουκρανία, δεν έχει μπει καθόλου, δεν την έχουμε δει. Αυτή τη βδομάδα μόνο αυξήθηκε κατά 30% το κόστος του φυσικού αερίου.Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπήρχε σε κάποιους όρους, είναι εν πολλοίς ανεπιεικής, ειδικά για όσους υπήρξαν πιστοί στη ΔΕΗ για πολλά χρόνια και δεν πήραν χαμπάρι ότι θα μπορούσε ποτέ να ενεργοποιηθεί τέτοιος όρος. Νομικά υπάρχουν τρόποι και δρόμοι να διεκδικήσουμε τα χρήματα αυτά να μην επιβληθούν στους λογαριασμούς. Να μην πληρωθούν. Με αμφισβήτηση των χρεώσεων. Και θα ακολουθήσουμε τα βήματα που χρειάζονται. Όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ψάξτε το.»

Και ο κ. Μόσχος συμπλήρωσε: «Πρέπει να πληρώνουμε μόνο το ποσό του προηγούμενου λογαριασμού συν 5-10%. Το θέμα είναι αν θα αποφασίσουμε να κινηθούμε ομαδικά. Το καλύτερο είναι να πάμε ομαδικά.»

Τέλος, ο κ. Παπαβασίλης αναφέρθηκε στο θέμα των νέων Σχεδίων Βελτίωσης και στο πώς θα μπορέχουν οι αγροτικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες: «Τα Σχέδια Βελτίωσης που θα βγουν τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να προκηρυχθούν με σωστές βάσεις και απαιτήσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι να ενταχθούμε.

Για να γίνουν οι επιχειρήσεις μας, αγροτικές και μη, πιο βιώσιμες. Να δείξουμε την πραγματική αποτύπωση, του τι καλλιεργούμε, πού καλλιεργούμε και πώς παράγουμε έτσι ώστε να πάρει το σωστό μήνυμα η κεντρική εξουσία και να μας δώσει τα μεγαλύτερα όπλα και εργαλεία. Είναι σημαντικό κομμάτι. Να αποτυπώνουμε σωστά αυτό που καλλιεργούμε.

Να υπάρξει και παράλληλη έγκριση του ενεργειακού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα φωτοβολταϊκά.

Να εκμεταλλευτούμε αυτό το 85% επιδότηση, λόγω πυρόπληκτης περιοχής.

Τρέχοντας το Σχέδιο Βελτίωσης, να τρέξει και από τη ΔΕΔΔΗΕ η έγκριση του ενεργειακού χώρου, να μην περιμένουμε δύο χρόνια για να ξεκινήσει ο συμψηφισμός.

Να υπάρξουν ευέλικτες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο τον ΕΛΓΑ. Η εμπιστοσύνη μας στον ΕΛΓΑ εχει χαθεί επειδή υπάρχει υψηλό ασφάλιστρο και μειωμένη απόδοση από αυτό. Κοιτάμε από την πολιτεία να μας αφήσει να δηλώσουμε στο ΟΣΔΕ ό,τι πραγματικά καλλιεργούμε και έτσι να ζητήσουμε εμείς με δική μας ευθύνη τι θέλουμε να ασφαλίσουμε, με υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν θα απαιτήσουμε να αποζημιωθούμε για αγροτεμάχια που δεν έχουμε ασφαλίσει.

Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποδείξουμε και το κόστος ενέργειας και τους τζίρους μας και τα νερά μας, για να πάρει το μήνυμα η κεντρικη εξουσία ότι ο πρωτογενής τομέας ειδικά στη Δυτική Αττική είναι το Α και το Ω.»

Ο βουλευτής Δυτικής Αττικής της ΝΔ, Βαγγέλης Λιάκος, αρκέστηκε μόνο να πει στους αγρότες ότι «είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε. Η πολιτική βούληση για να σας στηρίξουμε υπάρχει και είναι δεδομένη».

πηγή:agro24.gr
Σχόλια