Υπουργείο Εσωτερικών: Επιδοτούμενα προγράμματα στείρωσης δεσποζόμενων ζώων

Στην ανακοίνωση προγράμματος χρηματοδότησης στειρώσεων και για τα ζώα συντροφιάς, τα οποία είναι δεσποζόμενα και όχι αδέσποτα, αλλά οι ιδιοκ...


Στην ανακοίνωση προγράμματος χρηματοδότησης στειρώσεων και για τα ζώα συντροφιάς, τα οποία είναι δεσποζόμενα και όχι αδέσποτα, αλλά οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη δαπάνη, θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών, όπως επεσήμανε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Προτεραιότητα βέβαια θα έχουν τα αδέσποτα ζώα, για τα οποία ξεκινά «μέγα-πρόγραμμα στειρώσεων». Το μαζικό πρόγραμμα στειρώσεων για τα αδέσποτα, όπως επισημαίνει το υπουργείο, θα χρηματοδοτηθεί με 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άργος», του ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου μέσω του οποίου αναμένεται να ενισχυθούν οι δήμοι όλης της χώρας, προκειμένου να υλοποιήσουν το νέο πλαίσιο για την ευζωία και την προστασία των ζώων συντροφιάς που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες από τη Βουλή.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα «Άργος» που έχει προικιστεί με το συνολικό ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, για να ενισχύσει τους δήμους να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, διαμορφώνεται πλέον ως εξής:
  • 5 εκατ. ευρώ για κάθε είδους δαπάνη που αφορά στη στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς,
  • 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κατάλληλοι αναγνώστες σήμανσης ζώων συντροφιάς και λοιπού πάγιου εξοπλισμού),
  • 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση καταφυγίων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου νόμου.
Η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Άργος» καθορίζει τις λεπτομέρειες, τα κριτήρια κατανομής, καθώς και τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, για το οποίο οι δικαιούχοι δήμοι της χώρας καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, έως τις 30 Απριλίου 2022.

Το υπουργείο έχει επίσης δρομολογήσει την έκδοση, από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, κοινής υπουργικής απόφασης για πρόσθετη μόνιμη στήριξη των δήμων σε ετήσια βάση – μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων– για όλες τις λειτουργικές τους δαπάνες, όπως περισυλλογή, σίτιση, σήμανση και εν γένει κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Επίσης πρόκειται να λειτουργήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πλατφόρμα για το εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της πανελλήνιας πλατφόρμας υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει επίσης πως έχει δρομολογηθεί και η στελέχωση του τμήματος «Προστασίας Ζώων Συντροφιάς», το οποίο μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εποπτεύει τη λειτουργία του νέου πλαισίου.

«Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο”. Συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα φιλοζωικά σωματεία, αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες των δήμων και «χτίζουμε», συνεχώς, πάνω στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνουμε σήμερα ένα «μέγα-πρόγραμμα στειρώσεων ύψους 5 εκατ. ευρώ, για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς των δήμων, προκειμένου να ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση στις νέες αυξημένες αρμοδιότητες που έχει κληθεί να αναλάβει. Με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Άργος”, διαθέτουμε συνολικά 40 εκατ. ευρώ προς τους δήμους, έναντι των μόλις 600.000 ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο. Γιατί, για εμάς δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων, χωρίς τη μεταφορά και των απαραίτητων πόρων», δήλωσε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας πως «ο τρόπος με τον οποίο φερόμαστε στα ζώα, αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού της κοινωνίας μας. Απαράδεκτες εικόνες κακοποίησης – όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα – δεν τιμούν κανέναν μας και δεν μένουν ατιμώρητες».

Πηγή: ethnos

Σχόλια