Έντονο ενδιαφέρον για όσπρια

Υψηλές προσδοκίες διαμορφώνονται στα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων, ενόψει της φετινής σεζόν στα όσπρια, καθώς η πρόθεση...


Υψηλές προσδοκίες διαμορφώνονται στα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων, ενόψει της φετινής σεζόν στα όσπρια, καθώς η πρόθεση σποράς που εκδηλώθηκε, σε πρόσφατο κάλεσμα της διοίκησης, είναι υψηλή σε ρεβίθια, φασόλια και φακές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού, Νίκο Γούσιο «30 παραγωγοί οσπρίων, μέλη του συνεταιρισμού, αναμένεται να καλλιεργήσουν φέτος 600 στρέμματα ρεβύθι, από 300 στρέμματα μοιρασμένα στις ποικιλίες «Αμοργό» και «Μακαρένα», αυξημένα σε σχέση με την περσινή σεζόν, όταν καλλιεργήθηκαν 500 στρ. συνολικά.


Η ποικιλία «Αμοργός» φέτος έχει κερδίσει περισσότερα στρέμματα, καθώς θεωρείται πιο φιλική στο περιβάλλον και απαιτεί λιγότερα καλλιεργητικά έξοδα. Στο φασόλι τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν ανέρχονται σε 100 (ποικιλία Όρτον), ενώ πέρυσι σπάρθηκαν 70-80 στρ. Αυξημένα είναι τα στρέμματα και στη φακή, η οποία σπάρθηκε τον Νοέμβριο και αναμένεται να αλωνιστεί τον Απρίλιο».

ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Σχετικά με τις τιμές, πρόθεση της διοίκησης είναι να δώσει αυξημένα τιμολόγια, σε σχέση με πέρυσι, αναλογιζόμενη και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τον Νίκο Γούσιο, «θέλουμε να στηρίξουμε τους αγρότες και όπως κάνουμε κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εφόσον το εμπόριο των οσπρίων πάει καλά, θα δώσουμε έξτρα μπόνους».

Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία με τους παραγωγούς και υπογράφει συμβάσεις μαζί τους με προκαθορισμένες τιμές.

Πέρυσι οι τιμές που απόλαυσαν οι παραγωγοί, βάσει συμβάσεων ήταν: 1 ευρώ η φακή, 1,60 το φασόλι, 1,30 το ρεβύθι (μακαρένα) και 80 λεπτά η «Αμοργός». Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός συνεργάζεται και με παραγωγούς οσπρίων, μη μέλη του, από τους οποίους πέρυσι προμηθεύτηκε περίπου 30 τόνους οσπρίων.

Διαθέτει τα προϊόντα του στο πρακτορείο τροφίμων στην έδρα του στο Ευύδριο, αλλά και στη χονδρική σε ορισμένα delicatessen με την ετικέτα «όσπρια Φαρσάλων» σε συσκευασίες (τσουβάλι) ενός και μισού κιλού.

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια