Στο μικροσκόπιο ο αντίκτυπος των πράσινων στόχων της ΕΕ στην παραγωγή τροφίμων

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η γεωργική παραγωγή στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπτωση που η ένωση προχωρήσει στην υλοποίηση της εμβλη...


Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η γεωργική παραγωγή στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπτωση που η ένωση προχωρήσει στην υλοποίηση της εμβληματικής της πολιτικής για τα τρόφιμα και τη γεωργία, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Ενώ η συζήτηση σχετικά με τις πιθανές απώλειες παραγωγικότητας λόγω της στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» συνεχίζεται, οι νομοθέτες παραμένουν διχασμένοι ως προς τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η γεωργική παραγωγή στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπτωση που η ένωση προχωρήσει στην υλοποίηση της εμβληματικής της πολιτικής για τα τρόφιμα και τη γεωργία, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to Fork – F2F), η οποία καθορίζει μέτρα και στόχους που αντιπροσωπεύουν το μακροπρόθεσμο όραμα της ΕΕ για τη γεωργία και τον τομέα των τροφίμων.

Ωστόσο, ορισμένες από τις πράσινες φιλοδοξίες της – όπως η μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη μείωση της παραγωγικότητας.

«Νομίζω ότι γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» λαμβάνει μεν υπόψιν τη βιωσιμότητα, αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν εξετάζει τη συνολική εικόνα», δήλωσε ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ντόρφμαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης της EURACTIV.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να συνδυαστεί η βιωσιμότητα με την επισιτιστική ασφάλεια.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από το ολλανδικό Πανεπιστήμιο Wageningen διαπίστωσε ότι ο στόχος της στρατηγικής για τη μείωση των φυτοφαρμάκων θα οδηγήσει σε μείωση της φυτικής παραγωγής κατά 9% και αύξηση των τιμών κατά 8%.

Οι γεωργικοί φορείς, επίσης, έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προβλεπόμενες μειώσεις, προειδοποιώντας για επιπτώσεις στο εισόδημα των γεωργών, το εμπόριο και τις τιμές καταναλωτή.

Σύμφωνα με την Ντιάνα Λένζι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA), η βιώσιμη μετάβαση δεν αποτελεί μόνο παραγωγικό πρόβλημα αλλά και κοινωνικό, καθώς είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι καταναλωτές για το τι αλλάζει στο σύστημα παραγωγής.

«Πρέπει να εξηγήσουμε στους καταναλωτές […] γιατί, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο κόστος, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ως αγρότες πάντα ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην αλυσίδα αξίας, όταν πρόκειται για το κέρδος», δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, 19 ενώσεις αγροδιατροφικών φορέων της ΕΕ ζήτησαν ένα κατάλληλο και ισορροπημένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα, με την καινοτομία ως βασικό μοχλό της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Στη δήλωση, οι οργανώσεις αναγνωρίζουν ότι η καινοτομία θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης μετάβασης χωρίς να επηρεάσει την παραγωγή.

Ωστόσο, «η καινοτομία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την απαραίτητη νομοθετική και οικονομική στήριξη», αναφέρεται στη δήλωση.

Το κόστος της αδράνειας

Ορισμένοι ευρωπαίοι νομοθέτες παρέμειναν διχασμένοι ως προς τις συνέπειες των ερευνών που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής σχετικά με τον αντίκτυπο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» στην παραγωγή, ενώ ορισμένοι αμφισβήτησαν την ανεξαρτησία των μελετών.

Σε κοινή ακρόαση με τις επιτροπές γεωργίας (AGRI) και περιβάλλοντος (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Ιανουαρίου, οι ερευνητές που συμμετείχαν στις εν λόγω μελέτες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα πορίσματά τους στους ευρωβουλευτές.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων του Λουξεμβούργου Τίλι Μετς δήλωσε ότι βρίσκει μελέτες που έχουν ανατεθεί από ομάδες πίεσης ή κυβερνήσεις χωρών με σημαντικούς γεωργικούς τομείς «δύσκολο να ληφθούν σοβαρά υπόψη». Πρόσθεσε ότι «εκατοντάδες ανεξάρτητες μελέτες» έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Η Κροάτισσα σοσιαλιστική νομοθέτης Μπιλιάνα Μπόρζαν αμφισβήτησε ορισμένες από τις παραδοχές του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκαν από τις μελέτες.

«Αν εμμείνουμε στα σημερινά μας διατροφικά συστήματα κατά τις επόμενες δεκαετίες, σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά», είπε.

«Το κόστος της αδράνειας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τα φυτοφάρμακα θα επισκίαζε τις πιθανές απώλειες στο πλαίσιο της Στρατηγικής ‘Από το αγρόκτημα στο πιάτο’», πρόσθεσε.

Η άποψη αυτή επαναλήφθηκε από την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για την υγεία, Κλερ Μπέρι, η οποία τόνισε κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας εκδήλωσης της EURACTIV ότι το κόστος της αδράνειας είναι «πολύ υψηλό» και ότι «πρέπει να το σταθμίσουμε αυτό στην εξίσωση».

Ομοίως, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τόμας Βάιτς δήλωσε ότι πρωτίστως η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αγροτικές κοινότητες.

«Για να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την παραγωγικότητά μας και την ασφάλεια της παραγωγής, πρέπει να επενδύσουμε σε περιβαλλοντικά μέτρα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη», τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Μια ολοκληρωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων

Ο Τάσος Χανιώτης από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DG AGRI δήλωσε ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις περισσότερες μελέτες αφήνουν «κάποια αβεβαιότητα» σχετικά με το παγκόσμιο περιβάλλον καθώς και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι αναπόφευκτο να «καταλήξουμε σε ορισμένες υποθέσεις».

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της επιτροπής AGRI του Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λινς επεσήμανε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις εν λόγω μελέτες και δήλωσε ότι θα υπάρξουν απώλειες στα έσοδα των αγροτών.

«Χρειαζόμαστε ιδέες για το πώς να το διορθώσουμε αυτό», πρόσθεσε, συνεχίζοντας ότι ακόμη και αν πρόκειται για συζήτηση λεπτομερειών, δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τη συζήτηση.

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής επανέλαβε επίσης την απαίτηση της επιτροπής γεωργίας ότι η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει μια ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων για τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Πρόσθεσε ότι η ακρόαση «ενίσχυσε» την υπόθεση ότι πρέπει να υποβληθούν λεπτομερείς εκτιμήσεις για κάθε επιμέρους νομοθετική πράξη.

Ενώ το κοινοβούλιο της ΕΕ είχε ήδη ψηφίσει υπέρ μιας τροποποιημένης έκδοσης της στρατηγικής το περασμένο φθινόπωρο, η ψηφοφορία εξέφρασε μόνο τη γνώμη του σώματος και δεν είχε τη δυνατότητα να αλλάξει τη στρατηγική.

Ωστόσο, οι νομοθέτες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν σχετικά με τις επιμέρους νομοθετικές προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή στο πλαίσιο της εμβληματικής πολιτικής.

Από Julia Dahm | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη


Σχόλια