Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO): Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές των τροφίμων τον Φεβρουάριο

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Η υπηρεσ...


Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ήταν κατά μέσο όρο 140,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 3,9% από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 κατέγραψε εκρηκτική αύξηση 24,1%.

Ο FAO υπογράμμισε ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε 8,5% από τον προηγούμενο μήνα σε νέο υψηλό, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών για τα φοινικέλαια, τη σόγια και τα ηλιέλαια.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν κατά μέσο όρο 6,4% υψηλότερος τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών των δημητριακών σημείωσε άνοδο 3%, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε άνοδο 1,1%.

Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης, από την άλλη πλευρά, υποχώρησε 1,9% από τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, η απότομη αύξηση του δείκτη τιμών των λαχανικών οφειλόταν κυρίως στη διατήρηση της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, η οποία συνέπεσε με ορισμένους παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η μειωμένη διαθεσιμότητα εξαγωγών φοινικέλαιου από την Ινδονησία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, οι χαμηλότερες προοπτικές παραγωγής σόγιας στη Νότια Αμερική.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,1%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες ροές προσφοράς από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 1,1%, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση για αρωματικό ρύζι και την ανατίμηση των νομισμάτων ορισμένων εξαγωγέων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε 1,1% από τον Ιανουάριο, με τις διεθνείς τιμές βοείου κρέατος να φτάνουν σε νέο υψηλό ρεκόρ εν μέσω ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών και περιορισμένων προμηθειών βοοειδών έτοιμα για σφαγή στη Βραζιλία και υψηλής ζήτησης για ανακατασκευή κοπαδιών στην Αυστραλία. Ενώ οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν, αυτές του κρέατος αιγοπροβάτων και πουλερικών μειώθηκαν.
Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού και αραβοσίτου αυξάνεται το 2022

Ο FAO δημοσίευσε επίσης την τελευταία του σύνοψη για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, με προκαταρκτικές προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2022. Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να αυξηθεί σε 790 εκατομμύρια τόνους, με αναμενόμενες υψηλές αποδόσεις και εκτεταμένη φύτευση στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, αντισταθμίζοντας μια πιθανή ελαφρά μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυσμενείς επιπτώσεις επιπτώσεις των συνθηκών ξηρασίας στις καλλιέργειες σε ορισμένες από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Η συγκομιδή του καλαμποκιού θα ξεκινήσει σύντομα στο νότιο ημισφαίριο, με την παραγωγή της Βραζιλίας που προβλέπεται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο και την παραγωγή στην Αργεντινή και τη Νότια Αφρική πάνω από τα μέσα επίπεδα.

Σχόλια