Περού: Η κυβέρνηση θα αγοράσει ολόκληρη τη σοδειά κόκας!

Η Κυβέρνηση του Περού φέρεται αποφασισμένη να απορροφήσει όλη τη σοδειά κόκας κι έχει τους λόγους της... Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε τη...


Η Κυβέρνηση του Περού φέρεται αποφασισμένη να απορροφήσει όλη τη σοδειά κόκας κι έχει τους λόγους της...

Η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει το σύνολο της σοδειάς φύλλων κόκας, νομιμοποιώντας τις παράνομες καλλιέργειες, για να καταπολεμήσει την διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα. Το Περού συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς κοκαΐνης στον κόσμο.


«Είναι απαραίτητο, για τουλάχιστον έναν χρόνο, να αγοράσουμε τα φύλλα κόκας από τους ήδη καταγεγραμμένους παραγωγούς και όσους θα εγγραφούν στο υπό δημιουργία μητρώο», εξήγησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ανίβαλ Τόρες, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία.

Περίπου 95.000 νόμιμοι καλλιεργητές κόκας είναι καταγεγραμμένοι στο επίσημο μητρώο. Τα φύλλα που παράγουν αγοράζει από το 1978 η Εθνική Εταιρεία Κόκας (ENACO), καταβάλλοντας 100 σόλες (περίπου 25 ευρώ) ανά αρόμπα (11,24 κιλά).

Καταναλώνονται υπό μορφή ματέ (διαδεδομένων ροφημάτων στη Λατινική Αμερική), γλυκών, αλεύρων, ή με τη μάσησή τους, παράδοση στις Άνδεις για την καταπολέμηση της κόπωσης και του μεγάλου υψομέτρου, στο Περού όπως και στη Βολιβία.

Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, οι παράνομοι καλλιεργητές κόκας είναι περίπου 400.000. Η επιφάνεια των εκτός νόμου καλλιεργειών φθάνει τα 620.000 στρέμματα και η παραγωγή τους 160.000 τόνους. Η Εθνική Εταιρεία Κόκας δεν απορροφά σήμερα μόλις 2.500 τόνους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,5%. Ωστόσο εγείρονται ενστάσεις στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο:

«Το μήνυμα το οποίο στέλνει η κυβέρνηση είναι πως νομιμοποιεί την καλλιέργεια κόκας και ότι θα αγοράζει φύλλα κόκας που καλλιεργούνται παράνομα. Το μήνυμα είναι ‘καλλιεργήστε κόκα’, κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι μιλάμε για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν οι διακινητές ναρκωτικών», έκρινε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρουβέν Βάργκας, πρώην υπουργός Εσωτερικών του Περού.


πηγή:Fosonline

Σχόλια