Ερώτηση βουλευτών ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Έλλειψη ντόπιας πατάτας οδηγεί σε ανησυχία τους παραγωγούς για παράνομες ελληνοποιήσεις»

Ερώτηση βουλευτών ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α ́ Θεσσαλονίκης  Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β ́ Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 21...


Ερώτηση βουλευτών ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ:
Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α ́ Θεσσαλονίκης 
Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β ́ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 21/03/2022

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Έλλειψη ντόπιας πατάτας οδηγεί σε ανησυχία τους παραγωγούς για παράνομες ελληνοποιήσεις»

Κύριε Υπουργέ,

Εξαιρετικά ελάχιστα εκτιμώνται τα αποθέματα ντόπιας πατάτας, με αποτέλεσμα, λόγω της ζήτησης, οι τιμές στον παραγωγό αλλά και στην λιανική να έχουν ανέβει.

Παρατηρείται μεγάλη έλλειψη διάθεσης στο καταναλωτικό κοινό, ειδικότερα προϊόντος παραγωγής των περιοχών Ηλείας και Βοιωτίας, που παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις στην καλλιέργεια πατάτας, καθώς προηγήθηκαν δύο πολύ κακές σεζόν. 

Πλέον, οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται στα πενήντα λεπτά το κιλό στη χονδρική και ογδόντα λεπτά στη λιανική. 

Οι εξαγωγές έχουν μηδενιστεί και οι επιχειρήσεις του χώρου αναμένουν τη νέα εσοδεία, όπου η προετοιμασία των χωραφιών για τη νέα χρονιά θα αρχίσει στα τέλη Μαρτίου με τη συγκομιδή να ξεκινά Αύγουστο και να τελειώνει το φθινόπωρο. 

Η υψηλή τιμή που έχει το προϊόν, λόγω της έλλειψής του, μπορεί να αποδώσει στους αγρότες ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν στα συνεχώς αυξανόμενα κόστη παραγωγής. 

Την ίδια στιγμή, γίνονται αθρόες εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο, ενώ ο κίνδυνος για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντος οδηγεί σε ανησυχία τους παραγωγούς για ενδεχόμενη μείωση των τιμών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, ούτως ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο ελληνοποίησης της πατάτας, με στόχο τη διασφάλιση του ντόπιου Έλληνα παραγωγού, καθώς και του καταναλωτή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σχόλια