Προειδοποίηση της Yara για αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια

Λιπάσματα- Προειδοποίηση για αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια Η νορβηγική εταιρεία Yara International, ένας απ...


Λιπάσματα- Προειδοποίηση για αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια
Η νορβηγική εταιρεία Yara International, ένας από τους κύριους παραγωγούς ορυκτών λιπασμάτων, προειδοποίησε σήμερα κατά του «δραματικού» αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια θα είναι δραματικός», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Yara Σβεν Τόρε Χολσέτερ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου.

«Ανανεώνουμε την έκκλησή μας να αναλάβουν οι αρχές δράση για να ενισχυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού σε τρόφιμα και να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πόλεμος προκάλεσε την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων και της ενέργειας στον κόσμο, περιλαμβανομένων των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η Yara στην έκθεσή της.

Χάρη στις τιμές πώλησης, η αύξηση των οποίων υπερβαίνει αυτή της τιμής του αερίου, καθώς και σε ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες, η Yara αποκόμισε καθαρό κέρδος 944 εκατ. δολαρίων κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, έναντι 13 εκατομμυρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα εκμετάλλευσής της τριπλασιάσθηκε κατά την ίδια περίοοδο, στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 88%, στα 5,9 δισεκατομμύρια.

Οι όγκοι παραγωγής και παραδόσεων είναι εντούτοις μειωμένοι σε διάστημα τριμήνου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου «οι καταναλωτές διστάζουν να δεσμευθούν στο περιβάλλον των σημερινών τιμών».

Παράλληλα ο λογαριασμός της Yara για την ενέργεια έχει υπερτριπλασιαστεί σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμη και τετραπλασιαστεί στην Ευρώπη. Η επιχείρηση αναμένει πως κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο θα πρέπει να καταβάλει 1,15 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερα για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί, απ' ό,τι κατά την ίδια περίοδο του 2021. Το επιπλέον κόστος για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ότι θα φθάσει τα 750 εκατομμύρια δολάρια.

πηγή: ΑΠΕ,Sofokleousin.gr

Σχόλια