Επιμένουν στη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην τιμή του ψωμιού οι αρτοποιοί

Καθησυχαστικός, παρά τις αλματώδεις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των σιτηρών, εμφανίζεται ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, Μιχά...


Καθησυχαστικός, παρά τις αλματώδεις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των σιτηρών, εμφανίζεται ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος αναφέροντας ότι τουλάχιστον για αυτόν τον μήνα και τον επόμενο δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις στο ψωμί και στα προϊόντα άρτου.

«Η ενημέρωση που έχουμε από τους κυλινδρόμυλους είναι ότι θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε άλευρα στις ίδιες τιμές», δηλώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εισαγωγές μετά την έναρξη του πολέμου γίνονται και από Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Καναδά. Επισημαίνει πάντως ότι μπορεί να υπάρξει μικρή επιβάρυνση της τάξεως του 5% και πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τώρα η αναπροσαρμογές δεν υπερβαίνουν το 10%. 

«Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην τιμή του ψωμιού και των άλλων προϊόντων άρτου, αφού έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσουν οι φούρνοι και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί».

Από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Kayrros, οι τιμές σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 60% εξαιτίας της αδυναμίας της Ουκρανίας να κάνει εξαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία είναι η έκτη μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών στον κόσμο και λόγω των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι η παραγωγή της θα μειωθεί φέτος τουλάχιστον κατά ένα τρίτο. 

Στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό σιταριού στον κόσμο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού έπειτα από κύμα καύσωνα μέσα στον Απρίλιο που επηρέασε την παραγωγή της, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για να μπορέσει να ελέγξει την εγχώρια αύξηση της τιμής του σιταριού, απαγορεύει τις εξαγωγές του.

Σχόλια