Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα επιδιώκει να εξασφαλίσει 500.000 τόνους λιπασμάτων για τη δυτική Αφρική

Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα στείλει εκτάκτως λιπάσματα για αποφυγή της επισιτιστικής κρίση Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα επιδιώκε...


Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα στείλει εκτάκτως λιπάσματα για αποφυγή της επισιτιστικής κρίση

Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα επιδιώκει να εξασφαλίσει 500.000 τόνους λιπασμάτων για τη δυτική Αφρική ως το τέλος του Αυγούστου σε ένα προσωρινό έκτακτο μέτρο για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης, δήλωσε πηγή με άμεση γνώση του θέματος.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της κατανομής 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ανακοινώθηκε για να ενισχυθεί η παραγωγή τροφίμων της ηπείρου λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και για να προσφερθεί βοήθεια με τα λιπάσματα, καθώς οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη, κάτι το οποίο εγκυμονεί σημαντικό κίνδυνο για μικρότερη απόδοση των καλλιεργειών.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένα κενό 2 εκατομμυρίων τόνων στις προμήθειες λιπασμάτων στην αφρικανική ήπειρο.

Επίσης διευκρίνισε ότι διεξήχθη σύνοδος με διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων εταιρειών λιπασμάτων στην Αφρική και το εξωτερικό για να συζητηθεί η διαθεσιμότητα λιπασμάτων, χωρίς να επιβεβαιώσει τον όγκο που αναζητείτο.

"Μιλάμε και με εταίρους και με αγρότες. Το λίπασμα που χρειάζεται είναι το διπλάσιο αυτήν τη φορά, το μισό από αυτό τον Μάιο και τον Ιούνιο για κάποιες περιόδους φυτέματος, ανάλογα με το μέρος στην ήπειρο. Το δεύτερο μισό των λιπασμάτων, το λεγόμενο λίπασμα επιφάνειας, χρειάζεται έναν μήνα ή δύο μήνες αργότερα", αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της προς το Reuters, προσθέτοντας ότι μια χώρα πρέπει να αιτηθεί την συμμετοχή της.

Η πηγή, που είχε άμεση γνώση του θέματος αυτού, σημείωσε ότι σε σύνοδο στα μέσα Μαΐου συμφωνήθηκε ότι ο έκτακτος όγκος λιπασμάτων θα μπορούσε να προέλθει από την Νιγηρία, με την προμήθεια 300.000 τόνων ουρίας, και το Μαρόκο, με την προμήθεια 200.000 τόνων φωσφορικού και ανάμεικτου λιπάσματος.

Η OCP του Μαρόκου και η Indorama της Νιγηρίας μετείχαν στη συνάντηση, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Η Dangote της Νιγηρίας επιβεβαίωσε την παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου για τα λιπάσματα, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την έκτακτη ποσότητα.

Λόγω του σύντομου χρονικού πλαισίου για τη διοργάνωση της χρηματοδότησης και της επιμελητείας, η πηγή αυτή δήλωσε επίσης ότι οι χώρες που χρειάζονται τα λιπάσματα αυτά περισσότερο -η Γκάνα, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο- μπορεί να μην λάβουν επαρκή λιπάσματα εγκαίρως.

Η Νιγηρία αντιμετώπισε νωρίτερα φέτος μια πιθανή έλλειψη ποτάσας μετά τις διαταραχές στις τράπεζες από τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και η Uralkali δεν ήταν σε θέση να παραδώσει το συστατικό αυτό των λιπασμάτων εγκαίρως. Η Νιγηρία βρήκε εντέλει εναλλακτικές καναδικές προμήθειες, ενώ και η Ρωσία θα παραδώσει και πάλι κάποιες ποσότητες.

ΣΜ

Σχόλια