Οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ είναι αντιμέτωπες με την «πιο δύσκολη στιγμή του αιώνα»

Η Ισπανία θα λάβει 47,724 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ 2023-2027, τα οποία θα αυξηθούν σε 55 εκατ. ευρώ με πρόσθετη στήριξη από ...Η Ισπανία θα λάβει 47,724 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ 2023-2027, τα οποία θα αυξηθούν σε 55 εκατ. ευρώ με πρόσθετη στήριξη από το Next Generation EU, το προσωρινό μέσο που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανάκαμψη της ένωσης από την πανδημία COVID-19.

Η ύπαιθρος της ΕΕ αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη στιγμή του αιώνα, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Luis Planas, προσθέτοντας ότι η Ισπανία στοχεύει στην εξασφάλιση του εφοδιασμού με τρόφιμα, διαφυλάσσοντας παράλληλα τις πράσινες φιλοδοξίες του στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

«Ζήσαμε για μερικά χρόνια με αγορές που λειτουργούσαν σαν ρολόι από υλικοτεχνική άποψη μέχρι το 2020. Πρώτα, λόγω του COVID-19 και στη συνέχεια με τον πόλεμο, ζούμε την πιο δύσκολη στιγμή και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορούμε να το διορθώσουμε μαζί», δήλωσε ο υπουργός.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία – ένας σημαντικός προμηθευτής για την Ισπανία – δημιούργησε έναν νέο «παράγοντα αβεβαιότητας», ο Planas δήλωσε ότι η διασφάλιση της γεωργικής παραγωγής αποτελεί «προτεραιότητα», αλλά «χωρίς να χάσουμε τον “πράσινο” προσανατολισμό» των οικονομιών και ιδίως της αγροδιατροφικής παραγωγής.

Μια αντίστροφη τάση, σύμφωνα με τον υπουργό, «θα οδηγούσε στην εξάντληση των διαθέσιμων πόρων του πλανήτη».

Ο υπουργός τόνισε ότι η εστίασή του είναι στη διασφάλιση του εφοδιασμού με τρόφιμα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των τιμών της ενέργειας, τη μείωση της παραγωγής και τις επιπτώσεις του πολέμου στην παρεμπόδιση των εξαγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, διατηρώντας παράλληλα τη στρατηγική πορεία «να παράγουμε περισσότερα με λιγότερους φυσικούς πόρους».

«Δεν πρόκειται για δίλημμα, διότι είμαστε ξεκάθαροι για το πού βαδίζουμε, και αυτό είναι η διαπίστωση ότι το 2050 περίπου 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να τρέφονται από μια γεωργική έκταση που “δύσκολα” θα αυξηθεί και ένα κοπάδι βοοειδών που επίσης δεν πρόκειται να αυξηθεί».

Σχέδιο ΚΑΠ, ο «σημαντικότερος σχεδιασμός»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την πρώτη αξιολόγηση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου ΚΑΠ της Ισπανίας για την περίοδο 2023-2027 στις 31 Μαρτίου.

Μέσω αυτών των σχεδίων, οι χώρες της ΕΕ καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να επιτύχουν τους εννέα στόχους της μεταρρυθμισμένης ΚΑΠ σε επίπεδο ΕΕ.

Ο Planas το χαρακτήρισε ως τον «σημαντικότερο σχεδιασμό» για την ισπανική γεωργία από το σχέδιο σταθεροποίησης του 1959, πριν από την ύπαρξη του προγράμματος επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία.

Για να ανταποκριθεί σε αυτή την αυξανόμενη πρόκληση, η Ισπανία θα ποντάρει στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση και σε τεχνολογίες όπως η γονιδιακή επεξεργασία για την αύξηση της παραγωγής «με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Planas.

Η Ισπανία θα λάβει 47,724 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ 2023-2027, τα οποία θα αυξηθούν σε 55 εκατ. ευρώ με πρόσθετη στήριξη από το Next Generation EU, το προσωρινό μέσο που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ανάκαμψη της ένωσης από την πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες συνέστησαν στην Ισπανία να αλλάξει το σχέδιο για να αυξήσει την περιβαλλοντική προσπάθεια και να λάβει υπόψη της τη νέα κατάσταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ισπανία ελπίζει να τηρήσει τις προθεσμίες και θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την τελική έκδοση του στρατηγικού σχεδίου το πρώτο εξάμηνο του 2022, ώστε να δώσει στους αγρότες κάποια σιγουριά ενόψει της φθινοπωρινής φύτευσης.

Τελευταίες αποφάσεις

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κοινοποιήσουν στοιχεία σχετικά με τα ιδιωτικά αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων που προορίζονται ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού γεωργικού αποθέματος έκτακτης ανάγκης.

Ο Planas εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό και επεσήμανε ότι, αν και ο εφοδιασμός με τρόφιμα είναι εγγυημένος, οι Ισπανοί καταναλωτές παρατηρούν αύξηση των τιμών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) για την Ισπανία για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση, με τις τιμές των βρώσιμων ελαίων (+32,1%) να εκτοξεύονται στα ύψη.

Η ισπανική κυβέρνηση συμπλήρωσε τα μέτρα της ΕΕ κατά της κρίσης στην Ουκρανία με βασιλικό διάταγμα-νόμο, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου της ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 93,47 εκατ. ευρώ για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα.

 Από Laura Cristóbal and Mercedes Salas | EFEAgro | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

 

πηγή: euractiv.gr

Σχόλια