«Παράθυρο» για ελληνοποιήσεις: Άλλαξε η ερμηνεία βάσει της οποίας ο ΕΦΕΤ πιστοποιεί ένα σφάγιο ως εγχώριο...

Ερμηνεία του ΕΦΕΤ για τα εγχώρια αμνοερίφια ανοίγει «παράθυρο» για ελληνοποιήσεις. Νέα διάσταση στις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων για ...


Ερμηνεία του ΕΦΕΤ για τα εγχώρια αμνοερίφια ανοίγει «παράθυρο» για ελληνοποιήσεις. Νέα διάσταση στις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων για την αγορά των αμνοεριφίων έδωσαν κτηνοτρόφοι με καταγγελίες τους στην «ΥΧ». Σύμφωνα με όσα είπαν, διαπίστωσαν ότι πρόσφατα άλλαξε η ερμηνεία, βάσει της οποίας ο ΕΦΕΤ πιστοποιεί ένα σφάγιο ως εγχώριο.

Προς επιβεβαίωση αυτού, μας παρέπεμψαν σε πρόσφατη ενημερωτική ανακοίνωση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του φορέα και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής (δηλαδή, από ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της ΕΕ και έχουν σφαχτεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος ‘‘λαμπρού κυανού’’, δηλαδή ‘‘τιρκουάζ’’ και ωοειδούς σχήματος». 

Με απλά λόγια, ζώο που έχει εκτραφεί σε χώρα της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Ρουμανία, και, εν συνεχεία, εισήχθη ζωντανό και σφάχτηκε στην Ελλάδα, λαμβάνει τον χαρακτηρισμό «εγχώριο» και του αποδίδεται κυανή σφραγίδα, όπως ισχύει για τα ελληνικά αμνοερίφια. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη ερμηνεία, την οποία ουδείς κτηνοτρόφος γνώριζε μέχρι πρόσφατα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, σε ό,τι αφορά πιθανές ελληνοποιήσεις. 

Με τη θέση αυτή συμπλέουν κύκλοι των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, ενώ, μέχρι τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, ο ΕΦΕΤ δεν είχε τοποθετηθεί επί του ερωτήματος της «ΥΧ».


πηγή:ypaithros.gr

 

Σχόλια