Βαγγέλης Αποστόλου: Αναγκάστηκαν να αποσύρουν δασοκτόνες τροπολογίες...

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού, μετά την απόσυρση της τροπολογίας για την άρση των αναδασώσεων στο Νομο...


Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού, μετά την απόσυρση της τροπολογίας για την άρση των αναδασώσεων στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»:

Η επικινδυνότητα και η προχειρότητα της τροπολογίας που επιχείρησε η κυβέρνηση νa περάσει στο νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο, αποδεικνύεται περίτρανα από την απόσυρσή της.
Τους λόγους που έκαναν αυτή την δασοκτόνα τροπολογία επικίνδυνη και ουσιαστικά τους οδήγησε στο να την αποσύρουν, ανέδειξα στην ομιλία μου εκείνη την ημέρα, απόσπασμα της οποία παραθέτω:

«Ξεκινώ την τοποθέτησή μου από την τροπολογία για άρση αναδασώσεων. Έχετε φανταστεί κύριε Υπουργέ μέχρι που μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η ρύθμισή σας; Μέχρι το σύνολο των δασών της χώρας αφού όλα σχεδόν τα δάση τη τελευταία 20ετία έχουν κηρυχθεί τουλάχιστον μια φορά αναδασωτέα και σε καμία πράξη δεν έχει γίνει έλεγχος για το αποτέλεσμά της.Το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρει ότι δημόσια ή ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.

Εκτός αν σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1, προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση (κι αυτή τεκμηριωμένη κατά περίπτωση σύμφωνα με το ΣτΕ) ή άλλη τους χρήση που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον η οποία και πρέπει να τεκμηριωθεί σε χωροταξική, οικιστική και πολεοδομική αναδιάρθρωση, εθνικού δηλαδή χαρακτήρα λόγοι.

Έτσι όπως φέρνετε τη ρύθμιση όχι μόνο δεν γνωρίζουμε πόσες και ποιες είναι αυτές οι εκτάσεις που αφορούν, πόσο μάλλον όταν υπάρχει κίνδυνος για την κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητας του δημοσίου για το οποίο θα βρείτε απέναντί σας το ΣτΕ αλλά και θα καταστείτε υπόλογοι για τη απώλεια μίας τεράστιας δημόσιας περιουσίας.

Σας το έχω ξαναπεί, για να λύσετε πολλά προβλήματα στους δασικούς χάρτες αποτελεί μονόδρομο για εσάς η επιστροφή όλων των κυρωμένων πλήρως ή μερικώς στο στάδιο της ανάρτησης, μόνο έτσι λύνονται τα προβλήματα.».

Σχόλια