“Ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του αγρότη”

Την κυβέρνηση που “δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του αγρότη, παρά τα όποια λόγια συμπάθειας και τα επικοινωνιακά πυροτεχ...


Την κυβέρνηση που “δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του αγρότη, παρά τα όποια λόγια συμπάθειας και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα”, επικρίνει δριμύτατα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Σε ανακοίνωσή του παρατηρεί ότι “ μετά την κοροϊδία με την σταφίδα έρχεται και η σειρά της πρώιμης μεσσηνιακής πατάτας, η τιμή της οποίας είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής στα 20-30 λεπτά του ευρώ, την ίδια στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες τις αγοράζουν στο ράφι στο 1-1,20, είναι αισχροκέρδεια. Πλουτίζουν μεγαλέμποροι «κηφήνες» σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Δεν πάει άλλο η κοροϊδία και τα παιχνίδια στις πλάτες μας, θα μας βρουν μπροστά τους. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας”.

Ενημερώνει ότι αύριο Πέμπτη θα συγκεντρωθούν στο σταθμό της πόλης, στις 11 το πρωί, για να αποφασίσουν για τη δράση τους.

Ο Α.Σ. Μεσσήνης απαιτεί: 
“α) Να αναπληρωθεί στο 100%, τώρα το χαμένο εισόδημα, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
 β) Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
 γ) Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
 δ) Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα”.Σχόλια