Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για επαναλειτουργία του φράγματος Παρτίρων

Την πολιτική παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να απαιτήσει από την κυβέρνηση να ολοκληρωθούν άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνη...


Την πολιτική παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να απαιτήσει από την κυβέρνηση να ολοκληρωθούν άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης και κρατική χρηματοδότηση, όλες εκείνες οι ενέργειες που θα καταστήσουν το φράγμα Παρτίρων του δήμου Μινώα Πεδιάδος ασφαλές και λειτουργικό, ζητούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συμπείρωσης με σχετική παρέμβασή τους προς τον περιφερειάρχη, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «το φράγμα Παρτίρων του δήμου Μινώα Πεδιάδος έχει υποστεί ζημιές μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Είναι γνωστό ότι εμφανίζει μεγάλη διαρροή νερού ενώ έχουν εντοπιστεί ποσότητες ψαριών εκτός της τεχνητής λίμνης και χρήζει άμεσης παρέμβασης αποκατάστασης προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή του.

Το φράγμα Παρτίρων, το οποίο έχει προδιαγραφές για 500.000 – 600.000 κυβικά νερού, έχει καθοριστική σημασία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα, καθώς αποτελεί βασική υποδομή άρδευσης, σε ένα δήμο που οι κάτοικοι, σε συντριπτικό ποσοστό, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι η κατασκευή του φράγματος συνδέεται και με την ανάπτυξη πανίδας και χλωρίδας -αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο- και έχει συμβάλλει στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες των Φραγμάτων επικρατεί-όπως και σε άλλα σοβαρά ζητήματα- η «κατάτμησή» τους, για να χάνεται η κύρια κρατική ευθύνη. Έτσι, για το φράγμα Παρτίρων οι αρμοδιότητες ανήκουν στον δήμο Μινώα, που όμως δεν διαθέτει κατάλληλο – επαρκές σε αριθμό προσωπικό και υποδομή ούτε επαρκείς πόρους για τη λειτουργία του.

Με δεδομένο ότι οι συνέπειες της παραπάνω κατάστασης θα βαρύνουν τους αγρότες της περιοχής (αδυναμία άρδευσης – έλλειψη επάρκειας νερού για την περιοχή), είναι κρίσιμο το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση, για την επαναλειτουργία του φράγματος των Παρτίρων.

Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση προσωρινές λύσεις πχ πρόχειρη επισκευή του φράγματος ή αξιοποίηση του νερού του φράγματος των Αμουργελών».


Σχόλια