Τελιγιορίδου-Αραχωβίτης: "Να δοθεί άμεση λύση στις αποπληρωμές όλων των κτηνοτρόφων για το πρόγραμμα νέων αγροτών."

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου και η Ερώτηση που κατέθεσαν η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Σταύρος Αραχωβίτης σχετικά με τα προβλήματα που έχουν...


Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου και η Ερώτηση που κατέθεσαν η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Σταύρος Αραχωβίτης σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις αποπληρωμές στο πρόγραμμα νέων αγροτών λόγω μη απόκτησης άδειας λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Ερώτηση κατέθεσαν η Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Τομεάρχης, Σταύρος Αραχωβίτης, με την συνυπογραφή 33 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις αποπληρωμές στο πρόγραμμα νέων αγροτών λόγω μη απόκτησης άδειας λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Οι δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του covid – 19 και τα περιοριστικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, προκάλεσαν, σε πολλές περιπτώσεις, προβλήματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των νέων αγροτών, με αποτέλεσμα την μη ολοκλήρωση της αποπληρωμής τους από το πρόγραμμα.

Είναι απαραίτητο το Υπουργείο να μεριμνήσει άμεσα και να λύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει και δημιουργεί για ακόμα μια φορά εμπόδια στους Έλληνες κτηνοτρόφους και στους νέους ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να παράγουν στη χώρα μας.

Αθήνα, 20 Μαΐου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ-Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Προβλήματα αποπληρωμών στο πρόγραμμα νέων αγροτών λόγω μη απόκτησης άδειας λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας και ειδικότερα ο κτηνοτροφικός κλάδος συνεχώς αντιμετωπίζει εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που ολοένα επιδεινώνονται.

Ένα πολύ σοβαρό ακόμα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό χώρο κτηνοτρόφοι, που αιτήθηκαν την ένταξή τους στο υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης, είναι η μη ολοκλήρωση του αιτήματος αποπληρωμής λόγω της μη απόκτησης των αδειών λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεών τους.

Οι δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του covid – 19 τα τελευταία δυο και πλέον χρόνια, τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, τα πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρα μας, κατέστησαν σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των νέων αγροτών, με ορατό τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης της αποπληρωμής τους.

Επειδή, είναι καθήκον της πολιτείας να στηρίζει κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων ανθρώπων,

Επειδή, είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς που προσφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας,

Επειδή, ο κτηνοτροφικός κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση και αντιμετωπίζει ζητήματα επιβίωσης,

Επειδή, είναι απαραίτητη η άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων ώστε να μη μειωθεί η παραγωγή ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να μπορέσουν οι νέοι αγρότες να αποκτήσουν την απαιτουμένη άδεια για να προχωρήσει η αποπληρωμή τους στο πρόγραμμα νέων αγροτών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καλαματιανός Διονύσιος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκούφα Ελισσάβετ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχόλια