Τι πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι για να αντιμετωπίσουν τους ψύλλους...

Ο ψύλλος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερης σημα...


Ο ψύλλος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερης σημασίας

Οι ψύλλοι είναι μικρά, χωρίς φτερά, έντομα τα οποία τρέφονται από το αίμα των ξενιστών που είναι: ο άνθρωπος, οι γάτες, οι σκύλοι, τα παραγωγικά ζώα, τα πτηνά.

Ζουν εκτός ξενιστή τον οποίο επισκέπτονται μόνο για αιματούχα γεύματα. Το τσίμπημα του ψύλλου μπορεί να προκαλέσει από έναν απλό κνησμό μέχρι και αλλεργική δερματίτιδα.

Ο ψύλλος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί παρασιτεί στον άνθρωπο και σε ορισμένες περιπτώσεις αποικεί και τα σπίτια των κτηνοτρόφων, είναι διαφορετικός από τα είδη των ψύλλων του σκύλου και της γάτας, διατηρείται και ευδοκιμεί στα κτηνοτροφικά χωριά και έχει αποικίσει τα κοπάδια των εριφίων, χωρίς να αποκλείονται περιπτώσεις παρασίτωσης σε κοπάδια προβάτων ή και άλλων αγροτικών ζώων.

Το πρόβλημα γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες ιδιαίτερα έντονο. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία, την παρασιτική βλάστηση και τις κακές, συχνά, συνθήκες σε εκμεταλλεύσεις.

Γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει από νωρίς να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της περιόδου αύξησης των πληθυσμών και πως τους επόμενους μήνες είναι που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα:

Για την αντιμετώπιση του ψύλλου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων βασιζόμαστε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση με βιολογικά μέσα. Προσέχουμε κατά την αγορά ζώων αυτά να μην έχουν ψύλλους, καθώς και κατά τη μεταφορά κοπροστρωμνής, αυτή να μην προέρχεται από κοπάδι που έχει πρόβλημα. 

Σε περιπτώσεις προσβεβλημένων κοπαδιών και επιβαρυμένης στρωμνής, οι κτηνοτρόφοι πρέπει στο τέλος του χειμώνα να την απομακρύνουν και να τη καίνε, ώστε να καταστρέφονται τα εναπομείναντα στη στρωμνή έντομα και τα αυγά τους.

Ο στάβλος στη συνέχεια πρέπει να ραντίζεται με διάλυμα καυστικής ποτάσας 10% και να σκορπίζεται σκόνη ασβέστη. Κάθε κτηνοτροφική επιχείρηση πρέπει να φροντίζει τα κτίσματά της να έχουν επαρκή αερισμό και φωτισμό που βοηθά στη μείωση της υγρασίας και να τον επιμελή καθαρισμό των εγκαταστάσεών της από τη στρωμνή και τα υπολείμματα κοπριάς που υπάρχουν σ’ αυτές. 

Σημαντικό θέμα είναι και η θέση και ο τρόπος κατασκευής της κοπροσωρού ή οποία πρέπει να ψεκάζεται συστηματικά με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα.

Για την αποφυγή αποικισμού των εντόμων στα σπίτια αλλά και για την καταπολέμηση σε περίπτωση προσβολής πρέπει να ακολουθούνται οι κάτωθι υγειονομικές οδηγίες:

  • Αποφεύγουμε τη συσσώρευση απορριμμάτων.
  • Φροντίζουμε για την αποψίλωση (κόψιμο χορταριών) όλων των αυλαίων χώρων της κατοικίας μας. Στους χώρους των κατοικιών δεν πρέπει να συσσωρεύονται αντικείμενα όπως υφάσματα, ξυλεία, παλιά έπιπλα, χαρτιά και άλλα υλικά.
  • Καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά όλο το σπίτι και τους αύλειους χώρους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα κάτω από έπιπλα, όπως καρέκλες, κρεβάτια, συσκευές κ.λ.π και γενικότερα σε χώρους σκοτεινούς ή χώρους που συγκεντρώνεται σκόνη.
  • Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε για το σφουγγάρισμα καυτό νερό, το ίδιο και για το πλύσιμο ρούχων, καλυμμάτων ή όπου άλλου έχουμε την υπόνοια πως μπορεί να έχουν πάει ψύλλοι. Βγάζουμε το στρώμα μας να αεριστεί στον ήλιο. Το ίδιο κάνουμε και με τα χαλιά. Καθαρίζουμε πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα και καίμε τη σακούλα όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα. Πολύ καλή λύση για τα χαλιά είναι το αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό).
  • Ρίχνουμε το αλάτι πάνω στα χαλιά μας, το αφήνουμε για μερικές ώρες, στη συνέχεια καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
  • Οι φυσικές ιδιότητες του αλατιού ξεραίνουν, τόσο τους ζωντανούς ψύλλους όσο και τα αυγά τους. Δεν ξεχνούμε ποτέ πως οι ψύλλοι πηδάνε πάρα πολύ ψηλά και πάρα πολύ γρήγορα, επομένως ενδέχεται να έχουν απλωθεί σε μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή που νομίζουμε.
  • Για την ατομική προστασία, συνιστάται η χρήση απωθητικών, όμοιων με αυτά που χρησιμοποιούνται για την προστασία από τα κουνούπια.
πηγή:in.gr

Σχόλια